Context Programma ‘Water: A Source of Life and Destruction’

Context Programma ‘Water: A Source of Life and Destruction’

With Li An Phoa, Tina Farifteh, Kenny Gomes & Hannibal Kitchen

Expo

Price € 12,50

Free for We Are Public

17:00 - 21:00

Please note: this event has already taken place

Context Programma ‘Water: A Source of Life and Destruction’

With Li An Phoa, Tina Farifteh, Kenny Gomes & Hannibal Kitchen

Naar aanleiding van de groepstentoonstelling ‘The Ways of Water’ in Melkweg Expo, te zien van 3 juni t/m 10 juli, is er een uiteenlopend en verdiepend context programma samengesteld. In dit programma wordt er door verschillende sprekers dieper ingegaan op de betekenis van water in zowel hun persoonlijke leven als hun artistieke en/of professionele praktijk. De paradoxale kracht van water - als bron van leven, en als bron van verwoesting - wordt onder de loep genomen door middel van meerdere verdiepende lezingen en een afsluitende spoken word performance. Dit alles onder het genot van ‘water’cocktails en zeewier zomersnacks door vegan chef Hanneke van Tol (Hannibal Kitchen).  

Li An Phoa - ‘Drinkable Rivers’
Li An Phoa zal vertellen over haar inspanningen voor een wereld met drinkbare rivieren, met haar boek ‘Drinkable Rivers’ als direct en tastbaar resultaat daarvan. Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt ze dat ze rechtstreeks uit de rivier kan drinken. Maar als ze drie jaar later terugkeert kan dat niet meer: de rivier is vergiftigd, het ecosysteem verstoord. Die ervaring vormt het begin van ‘Drinkable Rivers’, een ambitieus initiatief waarmee Phoa wereldwijd aandacht vraagt voor het belang van gezonde rivieren en mensen aanspoort tot actie. In dit boek en in deze lezing neemt ze de lezer mee op haar avonturen langs rivieren op vier continenten en combineert ze reisverhaal, memoir, reportage en overpeinzing. Te voet legt Phoa meer dan 15.000 kilometer af en ze ervaart de diepe verbondenheid tussen alles wat leeft. Met haar originele blik en ontwapenende aanpak stelt ze doorlopend de vraag: hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Tina Farifteh - ‘The Flood’ 
Tina Farifteh, één van de deelnemende kunstenaars, zal dieper ingaan op de thematiek van haar afstudeeronderzoek over empathie in relatie tot beeldvorming en haar audiovisuele installatie ‘The Flood’. Tina Farifteh is een Nederlands-Iraanse beeldend onderzoeker en kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Ze behaalde een Master Bedrijfskunde en een Bachelor in Kunst. Dankzij deze academische en culturele achtergrond is ze gewend om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Middels haar indringende audiovisuele installatie The Flood wil Tina Farifteh de watermetaforen ontleden waarmee vluchtelingen worden gedehumaniseerd, het dominante discours over migratie begrijpen en visualiseren en het framen van vluchtelingenstromen als natuurrampen ter discussie stellen. Ook zal Farifteh tijdens deze lezing dieper ingaan op de relatie tussen empathie en beeldvorming; het onderwerp van haar afstudeeronderzoek.

Kenny Gomes - ‘Water’
De avond wordt afgesloten met een spoken word performance van de Rotterdamse artiest Kenny Gomes. De spoken word performance ‘Water’ van Kenny Gomes gaat over de generatiepijn die van vader op zoon overvloeit met de stroming van de tijd. En hoe hij, als individu, daarmee omgaat. Zijn fascinatie met water is “dat het alles kan zijn, maar tegelijkertijd ook niks. Als de druppel van een traan niks is tegenover de wijde oceaan.”

Programma donderdag 23 juni*

17:00 - 18:00 - Inloop in MILK met hapjes en welkomstdrankjes.
De mogelijkheid de tentoonstelling ‘The Ways of Water’ in Melkweg Expo te bekijken onder begeleiding van de curator Colette Olof.

18:00 - 18:45 - Lezing door Li An Phoa over ‘Drinkable Rivers’ + Q&A

18:45 - 20:00 - Gelegenheid om een daghap te eten in MILK voor €15,- (op eigen kosten)

20:00 - 20:15 - Artist talk door Tina Farifteh over het concept en proces van haar audiovisuele installatie ‘The Flood’ en empathie in relatie tot beeldvorming 
20:15 - 20:30 - Gesprek tussen Tina Farifteh en Anne Dekker (SeaWatch)
20:30 - 20:45 - Q&A met Tina Farifteh, Anne Dekker & publiek 
20:45 - 21:00 - Afsluitend spoken word optreden van Kenny Gomes ‘Water’


Tickets
€12,50 incl. welkomstdrankje en hapjes van Hannibal Kitchen*

*Let op: Je hebt de mogelijkheid om programma’s individueel of beide programma’s aansluitend bij te wonen, maar de ticketprijs geldt voor het gehele programma.

*Please note: This programme is in Dutch!