Babs' Woordsalon

Babs' Woordsalon

Dubbelbloed

Upstairs

Prijs € 13,50

CJP

Prijs € 11

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Babs' Woordsalon

Dubbelbloed

Babs Gons / Etchica Voorn / Raoul de Jong / Simone Atangana Bekono / Roziena Salihu / Francesca Pichel / Jeffrey Spalburg

Dubbelbloed, dat is het thema voor deze editie van Babs’ Woordsalon: de benaming voor kinderen met twee of meerdere culturele identiteiten in hun bagage. Door de geschiedenis heen is een gemengde afkomst vaak taboe geweest en werden mensen soms letterlijk buiten de maatschappij geplaatst. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gezien als een culturele rijkdom. Deze avond laat Babs Gons een aantal artiesten aan het woord over de rol die hun achtergrond speelt in hun leven en hun werk.
 

Zo ontvangt ze Etchica Voorn die met haar autobiografische roman Dubbelbloed onlangs de Opzij Literatuurprijs won. Andere gasten in de Woordsalon zijn onder meer schrijver Raoul de Jong, spoken word artiest Roziena Salihu en dichteres Simone Atanga Bekono.

Etchica Voorn
De roman Dubbelbloed waarmee Etchica Voorn afgelopen jaar debuteerde, werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2018. Voorn vertelt het verhaal van een dubbelbloed, kind van een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder. Lang is zij zich niet bewust van haar moksi, haar gemengde afkomst. Als opgroeiend meisje is zij onwetend en naïef, als twintiger onbekommerd met een twist van verwarring. Pas na de geboorte van haar zoon op haar dertigste wordt zij nieuwsgierig naar haar dubbele achtergrond. Dubbelbloed is het autobiografische verhaal van ondernemer, blogger en schrijver Etchica Voorn. In haar boek beschrijft zij vanuit haar bi-raciale achtergrond haar zoektocht naar de eigen identiteit.

Simone Atangana Bekono
Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan ArtEZ/Creative Writing met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren (De Nieuwe Oost ism Lebowski Publishers). Met deze bundel won Simone de Poëziedebuutprijs aan Zee 2018. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen.

Raoul de Jong
Raoul de Jong (1984) is schrijver, programmamaker, danser en levensgenieter. Hij reisde door Afrika en woonde een tijdje in New York. In Nederland maakte hij programma's voor de VPRO en schreef columns voor o.a. NRC en Het Parool. Er staan vijf publicaties op zijn naam; voor Stinknegers ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs, voor De Grootsheid van het Al (Bezige Bij) werd hij genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs 2014 en Het beste Rotterdamse boek 2015.

Roziena Salihu
Roziena Salihu is schrijver, dichter en spoken word artiest. Poëzie van haar hand werd gepubliceerd in Revisor (De Bezige Bij). Ze schrijft daarnaast artikelen, presenteert wekelijks het urban discussieprogramma Grote Gezeik, en maakt deel uit van het collectief dat Art Harder organiseert: een platform voor woordkunstenaars waarbij artiesten en kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines reageren op maatschappelijke thema’s. 

Franceska Pichel
Francesca Pichel studeerde zang in Amsterdam. Na een aantal jaren Londen kwam ze terug naar Amsterdam en opende haar eigen muziekstudio, waar ze ook lesgeeft. De theatervoorstelling 'Hatta & de Kom' die ze met haar collectief Sir Duke maakte werd lovend ontvangen en genomineerd voor de BNG Bank Prijs voor jonge theatermakers. Deze voorstelling gaat over de herdenking van WOII en de erkenning van de geschiedenis van de Oost en de West, oftewel Anton de Kom en Mohammed Hatta, haar eigen Indische roots en het bepalen van je eigen identiteit en die van anderen om je heen.

Babs Gons
Simone Atangana Bekono (door Masha Bakker)
Raoul de Jong (door Vera Cornel)