De Muziekfabriek: TMF en de Nederlandse popcultuur

  Boekpresentatie

  UP

  Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

   19:30 - Inloop 20:00 - Aanvang

   Op 6 februari vindt de boekpresentatie plaats van De muziekfabriek, geschreven door Jaap Kooijman en uitgegeven bij Mazirel Pers. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan oud-TMF-veejay Sylvana Simons.

   In 1995 ging The Music Factory (TMF) van start als het Nederlandse antwoord op MTV Europe, om zes jaar later al door MTV te worden overgenomen en in 2011 helemaal van de televisie te verdwijnen door de opkomst van online mediaplatforms als YouTube. Veel Nederlanders kijken met nostalgie terug op de muziekzender uit hun jeugd, waar artiesten als Anouk, Marco Borsato en Kane een podium kregen en ook ruimte was voor eurodance, gabber, r&b en hiphop.

   Hoe veroverde TMF een plek op de Nederlandse kabel en hoe verhield de jongerenzender zich tot zijn voorgangers, zoals Veronica? Op welke manier droegen de TMF Awards bij aan een andere kijk op sterrendom, waarbij ‘echte’ popsterren niet langer Amerikaans of Brits hoefden te zijn? Hoeveel ruimte bood TMF aan jongeren om hun stem te laten horen, en kregen kijkers bij het interactieve TMF daadwerkelijk meer invloed om te bepalen wat zij op televisie zagen? Deze vragen, en meer, worden beantwoord in De muziekfabriek.

   Kooijman geeft een mini-college over TMF als popcultureel fenomeen en gaat in gesprek over het belang van TMF voor de Nederlandse popcultuur.

   Voor meer informatie over de boekpresentatie, graag mailen naar mazirelpers@walburgpers.nl

   'Jaap Kooijman toont de wervelende impact van een muziekzender die veel meer was dan dat!’

   Sylvana Simons, oud-TMF-veejay

   ‘De muziekfabriek is een boek over vrijheid, vrolijkheid en escapisme, dat ineens nostalgisch aandoet.'

   Mark Koster, mediajournalist