Can You See Me

Can You See Me

Josje Priester

Expo
Gratis

12:00 - 21:00, ingang via Melkweg Café, Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Can You See Me

Josje Priester

Foto’s maken met een frisdrankblikje? Josje Priester doet het en ze daagt anderen uit om aan de hand van deze techniek, ook wel pinhole fotografie genoemd, hun belevingswereld in beeld te brengen. De expo ‘Can You See Me’ neemt je mee in de magie van pinhole fotografie door jonge mensen die naar Nederland gevlucht zijn om een nieuw bestaan op te bouwen.

Het resultaat is een unieke verzameling van beelden en verhalen, gemaakt door jongvolwassenen met diverse achtergronden en een andere blik. Melkweg Expo toont het hele proces dat aan de expo vooraf ging. Van het maken van de pinhole camera tot de negatieven en de uiteindelijke foto’s.  

Pinhole fotografie is één van de eerste vormen van fotografie en maakt gebruik van een kleine, simpele camera zonder lens. Past zo in je zak en kan overal mee naartoe. De lange belichtingstijden, oneindige scherptediepte en donkere randen geven de pinhole foto’s een geheel eigen sfeer. 

Visueel antropoloog en beeldend kunstenaar Josje Priester (Art of InfluX) nodigde i.s.m. Stichting De Vrolijkheid een groep jonge mensen uit die destijds in verschillende asielzoekerscentra in Nederland woonden om zelf een pinhole camera te maken en hun belevingswereld vast te leggen. Josje ziet pinhole fotografie als de perfecte tool voor interactieve visuele storytelling. Zij faciliteert en de deelnemers creëren. De nieuwe lading pinhole fotografen ging met het instrument aan de slag, bracht hun wereld in beeld en ontwikkelden de foto’s zelf in een geïmproviseerde donkere kamer.

Met dank aan de pinhole fotografen: Ddumba Abdu, Frohar Aziz, Gizachew Soboksa, Hana Alkadri, Jamshid Rahimi, Mohamad Khllouf, Mohammed Hassan, Siyavash Reihani, Pape Diene and Yazan Kharouki.

'Can You See Me' is een samenwerkingsproject van Josje Priester met Stichting de Vrolijkheid en werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Janivo, Stichting Kinderpostzegels, Nationale Postcode Loterij en AMIF.