Everything OK not OK

Everything OK not OK

Piet Oosterbeek

Expo
Gratis

Tuesday - Sunday, 11:00 - 23:00 / Entrance via Milk, Marnixstraat 409

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Everything OK not OK

Piet Oosterbeek

'Everything OK not OK' schetst een dualistisch verhaal over jongeren in Georgië, waarin Piet Oosterbeek onderzoekt hoe we vanuit een Westers perspectief beelden interpreteren. Door naar de andere en hun leven te kijken reflecteren we op onszelf en de context waarin we leven. Oosterbeek portretteert jongeren in dagelijkse Westerse kledij in hun stedelijke omgeving. Roze haar, een man met een oorbel, tatoeages, een vrouw met sigaret en een ring door de neus; het lijkt een heel normaal West-Europees straatbeeld. Deze jongeren behoren echter tot een tegencultuur in Tbilisi, Georgië. Terwijl de Georgische samenleving hen verstoot, plaatst Oosterbeek ze voor zijn camera en geeft hij ze een stem. 

In de voormalige Sovjetstaat Georgië heeft de Orthodoxe Kerk nog altijd veel invloed op de samenleving. Atheïsme en homoseksualiteit worden door de conservatieve meerderheid van de bevolking niet geaccepteerd. Anders zijn dan de norm wordt moeilijk aanvaard en vrijheid van identiteit is niet voor iedereen mogelijk. De betonnen gebouwen in Oosterbeeks beelden worden een gevangenis voor de vooruitstrevende jeugd, bewaakt door het gedateerde gedachtegoed van de massa. Deze vervallen flats voelen voor de Westerse beschouwer exotisch aan, maar voor de Georgische bevolking is dit de dagelijkse realiteit.
 
In Tbilisi geldt het uiterlijk van deze jongeren dan ook als een teken van verzet tegen de kerk en heersende conservatieve normen en waarden in hun land. Kleine gebaren zoals gekleurd haar of een oorring leiden op straat dagelijks tot heftige beledigingen en geweld. Om te ontsnappen aan deze harde realiteit zoeken ze hun toevlucht in clubs waar inclusiviteit het belangrijkste gedachtegoed is. Ze gebruiken het nachtleven om totale vrijheid te ervaren zonder druk of oordeel van buitenaf. Raven in Georgië wordt een politiek statement.
 
Terwijl de Georgische samenleving deze jongeren verstoot, plaatst Oosterbeek ze voor zijn camera en geeft hij hen een stem. Want hoewel fashionweek, fotografen en toeristen in Tbilisi neerstrijken, schetsen de verhalen van de gefotografeerde jongeren de schaduwzijde van het land. Geportretteerd tegen een typisch Georgisch landschap, hun woonomgeving en tussen de monumenten laten ze zien waarvoor ze staan, vechtend voor hun identiteit en dromend van een plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

50 JAAR MELKWEG
De Melkweg bestaat in 2020 vijftig jaar en organiseert gedurende het hele jaar verschillende programma’s om dit te vieren. Ook binnen het programma van Melkweg Expo wordt er aandacht aan besteed. Thema’s die belangrijk zijn voor de Melkweg of haar geschiedenis tekenen komen terug in solo- en groepsexposities. Met de expositie van Piet Oosterbeek wordt het belang van vrijheid van identiteit aangestipt. Een fundamentele vrijheid die de Melkweg wil faciliteren door een plek te zijn waar alle subculturen, groepen en jongeren op zoek naar hun identiteit terecht kunnen.