Opening Costa Mediterranea

Opening Costa Mediterranea

Annegien van Doorn

Expo
Gratis

Wo - zo, van 12:00 - 21:00 uur (ingang via Café, Marnixstraat 409)

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

Opening Costa Mediterranea

Annegien van Doorn

Kunstenaar Annegien van Doorn stapte met camera op het cruiseschip Costa Mediterranea. Meedeinend op de golven vond ze zichzelf in een parallel universum boordevol Romeinse kolommen, gouden piramides, barokke engelen, personeel bij de vleet en slechts een kleine cabine waar ze zich in privacy kon terugtrekken. In deze raamloze cabine fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen, een door de kamerjongen gevouwen bedsprei en combineerde deze met het interieur van het schip. Samen geven de foto’s de (sur)realiteit weer van het leven aan boord van een cruise en trekken deze tegelijkertijd in twijfel. Van 24 juni t/m 30 juli in Melkweg Expo.

Zodra je voet aan boord zet op een cruiseschip, stap je een parallelle wereld binnen. Echter, voor je die stap maakt wordt er met een scanner een foto van je gemaakt; alsof je echte ‘ik’ aan wal moet blijven en alleen je avatar het schip mag betreden. Aan boord is de wereld geïnspireerd op een ander tijdperk of werelddeel, die lukraak door elkaar lopen. Het interieur van het cruiseschip waarop Annegien terecht kwam was geïnspireerd op de stijl van de historische paleizen van Italië, aldus hun brochure.

Eenmaal aan boord van het schip kon Annegien geen stap zetten zonder geobserveerd te worden door het cruisepersoneel. Het schip was voor zestig procent gevuld, waardoor er voor iedere drie passagiers twee personeelsleden aan boord waren. De enige plek waar Annegien naartoe kon vluchten was haar cabine van twaalf vierkante meter. Daar fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen en de verschillende sculpturen van haar bedsprei, die de kamerjongen iedere dag vouwde. De bijzondere combinatie van beelden op het schip, creaties in haar cabine en de bedsprei, bevragen de werkelijkheid op een subtiele manier. Is de realiteit die wij dagelijks creëren eigenlijk niet net zo absurd als het leven aan boord van een cruise?

Kunstenaar Annegien van Doorn heeft als geen ander oog voor ogenschijnlijk nietszeggende situaties. Met haar werk leert ze de kijker de ogen te openen voor de schoonheid van het alledaagse leven. Zelfs aan boord van een cruiseschip, waar alles grotesk baadt in luxe en welvaart, geeft ze de toeschouwer een persoonlijke kijk op onze alledaagse werkelijkheid.