• Expositie

Opening Daniel Jack Lyons - 'Like a River'

Holland Festival x Melkweg Expo

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  17.00 Doors 18.00 Welcome word by Melkweg Expo 18:05 Q&A with Daniel Jack Lyons 18:30 Book signing 'Like a River'

  Zaterdag 10 juni vanaf 17:00 uur opent de solotentoonstelling Like a River van de Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons, als onderdeel van het Holland Festival. 

  De Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons is vastberaden om de sociale en politieke rechten van ondervertegenwoordigde gemeenschappen te visualiseren. Met Like a River schept hij een kwetsbaar en krachtig beeld van trans- en queergemeenschappen in het Amazonegebied. Hij onderzoekt begrippen als identiteit, transformatie en coming-of-age verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen in het hart van het Braziliaanse regenwoud.

  Met een achtergrond in de sociale en medische antropologie ging Lyons aan het werk in het Amazonegebied onder de paraplu van Casa do Rio. Deze maatschappelijke organisatie ondersteunt en viert het culturele leven van tieners en jongeren die diep in het Amazonegebied leven. Lyons fotografeerde met name de trans- en queergemeenschappen uit die regio. Hij onderzocht hoe diepgewortelde inheemse tradities en moderne identiteitspolitiek elkaar ontmoeten in een soort safe space, beschut door de uitbundige vegetatie van het regenwoud.

  De krachtige beelden van Lyons doen recht aan individuele expressie en bevestigen de coming-of-age van deze groep. Uit zijn foto’s spreekt een grote veerkracht tegen een achtergrond van milieuvervuiling, geweld en discriminatie. 

  "Ondanks alle worstelingen die met queer zijn gepaard gaan, is er ook een magisch aspect, namelijk dat ik een ingebouwde familie en gemeenschap heb, waar ik ook ga. Dat bleek ook helemaal het geval te zijn bij dit project. Het was niet mijn bedoeling om alleen inheemse queer- en transmensen in het Amazonegebied te documenteren, maar naarmate het project vorm kreeg, waren het toch de trans, non-binaire en queer mensen waarmee ik de meest intieme band ontwikkelde. Er was ook een zeer intens verlangen onder de queer gemeenschap om gezien te worden."

  — Daniel Jack Lyons

   

  De tentoonstelling Like a River bij Melkweg Expo is een samenwerking met Holland Festival.
  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

  Publiek openingsprogramma 10 juni

  17:00  Deuren open

  18:00  Welkomstwoord door Melkweg Expo

  18:05   Q&A met Daniel Jack Lyons door Pride Ambassadeur Ana Paula Lima

  18:30 - 19:30  Boeksigneersessie 'Like a River'

  19:00 - 21:00  DJ DIORA