Opening Costa Mediterranea

Opening Costa Mediterranea

Annegien van Doorn

Expo
Free

Wo - zo, van 12:00 - 21:00 uur (ingang via Café, Marnixstraat 409)

Please note: this event has already taken place

Opening Costa Mediterranea

Annegien van Doorn

Artist Annegien van Doorn stepped with her camera on board of a cruise ship. On the water she found herself in a parallel universe full of Roman columns, golden pyramids, baroque angels, a huge cruise staff and just a little cabin where she could retreat in privacy. In this cabin she photographed her self-created scenes and a bedspread folded by the roomboy. Combinded with the interior of the ship, the pictures reflect the (sur)reality of life on board of a cruise and at the same time question that reality.

Zodra je voet aan boord zet op een cruiseschip, stap je een parallelle wereld binnen. Echter, voor je die stap maakt wordt er met een scanner een foto van je gemaakt; alsof je echte ‘ik’ aan wal moet blijven en alleen je avatar het schip mag betreden. Aan boord is de wereld geïnspireerd op een ander tijdperk of werelddeel, die lukraak door elkaar lopen. Het interieur van het cruiseschip waarop Annegien terecht kwam was geïnspireerd op de stijl van de historische paleizen van Italië, aldus hun brochure.

Eenmaal aan boord van het schip kon Annegien geen stap zetten zonder geobserveerd te worden door het cruisepersoneel. Het schip was voor zestig procent gevuld, waardoor er voor iedere drie passagiers twee personeelsleden aan boord waren. De enige plek waar Annegien naartoe kon vluchten was haar cabine van twaalf vierkante meter. Daar fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen en de verschillende sculpturen van haar bedsprei, die de kamerjongen iedere dag vouwde. De bijzondere combinatie van beelden op het schip, creaties in haar cabine en de bedsprei, bevragen de werkelijkheid op een subtiele manier. Is de realiteit die wij dagelijks creëren eigenlijk niet net zo absurd als het leven aan boord van een cruise?

Kunstenaar Annegien van Doorn heeft als geen ander oog voor ogenschijnlijk nietszeggende situaties. Met haar werk leert ze de kijker de ogen te openen voor de schoonheid van het alledaagse leven. Zelfs aan boord van een cruiseschip, waar alles grotesk baadt in luxe en welvaart, geeft ze de toeschouwer een persoonlijke kijk op onze alledaagse werkelijkheid.