Opo Strey: Vrijheidsmuziek slaafgemaakten

  Upstairs

  Please note: this event has already taken place

  • Price:
  • € 10 Regulier / solidair
  • € 5 Lagere prijs
  • Free for We Are Public

  De reguliere / solidaire tickets zorgen ervoor dat mensen met minder inkomen voor een zachtere prijs het programma kunnen bezoeken. Gratis voor We Are Public-leden (beperkte capaciteit).

  De vergeten strijdliederen

  Opo Strey is een muziekprogramma dat de aandacht vestigt op vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit evenement is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan ons cultureel erfgoed.

  Tijdens het programma gaan we in gesprek met experts, overdragers van tradities en artiesten die diepgaande kennis hebben over het verhaal van Curaçao en andere eilanden, het perspectief van de Surinaamse inheemse gemeenschap en de Marrons. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. We staan ook stil bij de strijd tegen culturele onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.

  Tijdens het evenement worden deze interessante gesprekken afgewisseld met boeiende muzikale optredens, dansvoorstellingen en spoken word. Dit initiatief, geleid door Nadia Tilon, Afrogrooves en Arts of Resistance, markeert tevens het begin van een traject dat loopt tot juli 2024. Gedurende deze periode zullen zij dieper ingaan op dit rijke culturele erfgoed door middel van verschillende evenementen en activiteiten.

  De voertaal van dit programma is Nederlands.

  Line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.