Opo Strey: Vrijheidsmuziek slaafgemaakten

    Upstairs

    Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

    • Prijs:
    • € 10 Regulier / solidair
    • € 5 Lagere prijs
    • Gratis voor We Are Public

    De reguliere / solidaire tickets zorgen ervoor dat mensen met minder inkomen voor een zachtere prijs het programma kunnen bezoeken. Gratis voor We Are Public-leden (beperkte capaciteit).

    De vergeten strijdliederen

    Opo Strey is een muziekprogramma dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit evenement is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan ons cultureel erfgoed.

    Tijdens het programma met ervaren artiesten hun kennis over het verhaal van Curaçao en andere eilanden, het perspectief van de Surinaamse inheemse gemeenschap en de Marrons. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. We staan ook stil bij de strijd tegen culturele onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.

    Tijdens het evenement worden deze interessante gesprekken afgewisseld met boeiende muzikale optredens, dansvoorstellingen en spoken word. Dit initiatief, geleid door Nadia Tilon, Afrogrooves en Arts of Resistance, markeert tevens het begin van een traject dat loopt tot juli 2024. Gedurende deze periode zullen zij dieper ingaan op dit rijke culturele erfgoed door middel van verschillende evenementen en activiteiten.

    De voertaal van dit programma is Nederlands.

    DWIGHT FRANSMAN

    Dwight Fransman is een Surinaamse muzikant die anderen wil inspireren en kennis wil laten maken met de schoonheid en diversiteit van zowel Afro-Surinaamse (Kawina en Winti) als inheemse muziek (Sambura). Specifiek is het zijn missie om inheems cultureel erfgoed levend te houden en een brug te slaan tussen verschillende culturen door middel van muziek.

    NØËL

    NØËL is een multidisciplinaire kunstenaar geboren en getogen op het prachtige eiland Curaçao. NØËL is onder meer zanger, schrijver, acteur, regisseur en ondernemer. NØËL studeert momenteel aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn liefde voor kunst en zijn nieuwsgierigheid naar zijn creativiteit begon rond de leeftijd van vier. Sindsdien werkt NØËL eraan om kunstenaar te worden. In 2017, op 18-jarige leeftijd, publiceerde NØËL zijn eerste boek, een prachtig poëzieboek getiteld Algu pa mi tera. De kunst van NØËL evolueert en groeit voortdurend

    VERNON CHATLEIN

    Vernon Chatlein is een veelzijdige componist en percussionist afkomstig van Curaçao. Al jaren doet hij gronding onderzoek naar materieel en immaterieel cultureel erfgoed van Afro-Caribische muziek en verhalen. Zijn focus is o.a. de Tambú. Vernon wil het genre populariseren en standaardiseren, terwijl de cultuur en de bijbehorende codes bewaard blijven. Door Tambú ook in hedendaagse ruimtes te brengen, wil hij haar niet alleen toegankelijk maken voor verschillende doelgroepen, maar ook de wereld iets bieden dat authentiek Curaçaos is en waar Curaçaoënaars trots op kunnen zijn. Het is zijn manier om de erfenis voort te zetten van de groten die voor hem kwamen.

    Onana

    Onana is een veelzijdige en gepassioneerde artiest van Curaçao. Geboren en getogen in een muzikale familie, werd ze al op jonge leeftijd ondergedompeld in een wereld van melodie en ritme. Haar carrière als zangeres begon in school- en kerkkoren. Tijdens haar studiejaren ontdekte ze ook haar liefde voor acteren, en ze werkte mee aan verschillende musicalproducties. Na haar studie volgde een veelvoud aan opleidingen om zich verder te ontwikkelen als zangeres en actrice. Zo behaalde ze onlangs een belangrijke mijlpaal door af te studeren als Universal Voice Master Singer aan het Universal Voice Institute.

    Opo Strey

    Opo Strey is de huisband van het gelijknamige project, bestaande uit muzikanten uit de community van Afrogrooves met aanvullende muzikanten. Opo Strey brengt tijdens de looptijd van het project de bekende, minder bekende en nieuw geschreven liedjes ten gehore met een bezetting bestaande uit drums, percussie, basgitaar, gitaar, toetsen, blazers en zang.

    Dansgroep Flamboyan

    Dansgroep Flamboyan is een dansgroep uit Amsterdam Zuidoost die Curaçaose folkloristische dansstijlen tentoonstelt aan alle groepen binnen de Nederlandse samenleving. De groep bestaat al meer dan 20 jaar en danst op de dansstijlen Tambú, Tumba, Wals, Mazurka, Seú en Dansa.

    Jose Tojo (+ groep)

    Josè Tojo is freelance theatermaker, percussionist en docent Afro-Surinaamse dans en daarnaast oprichter en artistiek leider van Kula Skoro. De specifieke Afro-Surinaamse dansvormen die Kula ontwikkelt, onderzoekt, beoefent en overdraagt, zijn onderdeel van de Marroncultuur in Suriname. Het doel van Kula Skoro is deze mooie, elegante en oeroude dansvorm toegankelijk te maken voor en over te dragen aan een groter publiek

    Nadia Tilon

    Nadia Tilon is sociaal pedagoog, journalist, acteur en zangeres. Kort na de start van haar studie begon ze met acteren voor het Losontheater en zette dit voort bij de opvolger Toneelgroep Makandra. Nadia trad tot begin jaren ‘90 regelmatig op bij demonstraties, acties, manifestaties, straatfestivals en bijeenkomsten. Ook is zij betrokken bij de film ‘Oema foe Sranan’, zowel bij het maken van originele film als bij de huidige heruitgave. De vele vragen over de soundtrack brachten Nadia er toe om de 3-delige podcast serie ‘Surinaamse Strijdliederen Jaren 70’ te maken.

    DR ASPHA BIJNAAR

    Dr Aspha Bijnaar is onafhankelijk onderzoeker, onafhankelijk adviseur, schrijfster, conceptbedenker, conceptontwikkelaar, directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en directeur van stichting EducatieStudio. Ze studeerde Sociologie. In 2002 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam. Bijnaar heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijk publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en WO2. Zo publiceerde ze Nederlands eerste stripboek over een waargebeurd verhaal in slavernij, Jacquelina.