FestiWall

FestiWall

25 jaar Val van de Muur

Upstairs, Cinema, Upstairs Bar
€ 10
Uitverkocht

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

FestiWall

25 jaar Val van de Muur

Het Duitsland Instituut Amsterdam organiseert in samenwerking met partners een cultureel evenement rondom dit belangrijke jubileum. Het programma in twee zalen biedt lezingen, film, interviews en persoonlijke verhalen, discussies en muziek. In de foyerbar worden hapjes en drankjes geserveerd.

1989 was een jaar van omwentelingen. In dat jaar veranderde het aanzien van de wereld op ingrijpende wijze. Overal in Oost-Europa wierpen burgers het juk van het communisme af. Zo ook in Oost-Duitsland, met als resultaat de val van de Muur op 9 november 1989, een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Het ging om veel meer dan het instorten van een betonnen bouwwerk. De val van de Muur betekende een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten, twee culturen en economische systemen en bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren gordijn. Ook op andere terreinen was de gebeurtenis van betekenis, zo raakte de vorming van de Europese Unie hierna in een stroomversnelling. Hoewel inmiddels een jonge generatie (Oost-)Duitsers in vrijheid zonder hermetisch afgesloten grenzen opgroeide, is het proces van verwerking van de tweede Duitse dictatuur nog in volle gang. De Duitse deling heeft veel sporen nagelaten. De vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur is daarom voor het DIA de aanzet tot een evenement over de Duitse deling en hereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR.

Met onder andere:
Historicus Willem Melching en Christian Bürger; oud-correspondenten Michele de Waard en Michel Kerres (ov);  Egbert Jacobs, laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR; vertoning van de documentaire ‘Verboden vlucht' over een gezin dat met een zelfgebouwd vliegtuig naar het Westen probeert te komen.

I.s.m. het Genootschap-Nederland Duitsland, het Goethe-Institut Niederlande en het DDR-Museum