• Film

Kanaval: A People's History of Haiti in Six Chapters (2022)

Africadelic Festival

Shorts: Fragments of Carnival (2024) / Who Is Da Mornin (2023) / Intro: Joseph Sony Jean

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info

18:30 Doors 19.00 Introductions by Joseph Sony Jean and Kristof West 19.21 Short film Fragments of Carnaval (4’) 19.25 Short film Who in da Morning (7’) 19:30 Kanaval: A People's History of Haiti in Six Chapters (2022) 20.50 End panel discussion

Africadelic Festival presenteert samen met Caribbean Creativity een speciale vertoning van deze bekroonde documentaire die zich in het heden afspeelt, maar het rijke verhaal van het verleden van Haïti vertelt. We volgen een aantal carnavalsartiesten in de aanloop naar en tijdens het jaarlijkse Jacmel Mardi Gras. Deze artiesten vertellen hun eigen persoonlijke geschiedenis en de verhalen van hun carnavalskarakters, die momenten en mensen uit het verre en minder verre Haïtiaanse verleden vertegenwoordigen. Verweven met de interviews, getuigenissen en observatiebeelden, bevat de film archiefmateriaal afkomstig uit een grote verscheidenheid aan bronnen om ons begrip van de Haïtiaanse geschiedenis en cultuur vanaf de tijd van de inheemse Taino tot nu te vergroten.

De film wordt ingeleid door de Haïtiaanse archeoloog en etnograaf Joseph Sony Jean en voorafgegaan door twee korte films over Caribisch carnaval: Fragments of Carnival (2024, 4') en Who In Da Mornin (2023, 7'). Bij de eerste zal de maker Kristof West ook aanwezig zijn voor een korte intro. De vertoning wordt georganiseerd ter herdenking van het 220e jubileum van de Haïtiaanse onafhankelijkheid.

Africadelic is een platform en festival opererend vanuit Paradiso dat zich inzet voor de programmering en promotie van Afrikaanse en Afrikaanse diaspora culturele creativiteit, diversiteit en activisme in Nederland. Het jaarlijkse Africadelic Festival is een ode aan het Afrikaanse continent en zijn wereldwijde diaspora, en biedt een showcase van de culturele rijkdom en grote invloed die Afrodescendants hebben op de mondiale cultuur en samenleving. Van 23-31 mei 2024 biedt het festival weer een week vol concerten, films en talks.

MEER DATA: