• Film

Lazaro and the Shark: Cuba Under the Surface (2022)

Presented by Africadelic & Caribbean Creativity

Intro: Yuribert Capetillo Hardy

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info

18:30 Doors 19:00 Introduction 19:15 Lazaro and the Shark: Cuba Under the Surface (2022)

Samen met Africadelic en Caribbean Creativity presenteren we de Nederlandse première van 'Lazaro and the Shark: Cuba Under the Surface'. De vertoning wordt georganiseerd ter herdenking en viering van de Cubaanse strijd voor onafhankelijkheid en zal een inleiding bevatten over Cuba's verleden, heden en toekomst. "Er is geen enkele andere film die zo diep ingaat op de fascinerende ondergrond van de meest Afrikaanse Cubaanse stad, Santiago de Cuba."

In Santiago de Cuba struinen rivaliserende congabands de schaarse markt af op zoek naar materiaal om spetterende nummers te maken voor de jaarlijkse carnavalscompetitie. In deze film volgt documentairemaker William Sabourin O'Reilly, een Afro-Cubaanse inwoner van Havana die al 17 jaar niet meer in zijn thuisland heeft gewoond (hij woont nu in New Orleans), Lázaro, de leider van de Conga de Los Hoyos, die vastbesloten is om 'the Shark', zijn oudere en gevestigde concurrent, te verslaan. De spanningen lopen op en de gemoederen verhitten als de beperkingen van de regering en de schaarste van het hedendaagse Cuba hun weerslag hebben op een van de armste carnavalsfeesten ter wereld. Lazaro and the Shark biedt een zeldzaam kijkje in communistisch Cuba, een land dat vaak wordt geromantiseerd en bijna altijd wordt afgebeeld door de ogen van een buitenstaander.

Met een inleiding door de in Nederland gevestigde Cubaanse filmmaker en fotograaf Yuribert Capetillo Hardy, die in 2019 voor de vierdelige documentaireserie Cuba na Castro (2019, VPRO) na 16 jaar terugkeerde naar zijn geboorteland.

In de Melkweg vinden vaak gelijktijdig verschillende soorten programma’s plaats, zoals concerten, clubnachten en films. Houd er rekening mee dat er af en toe geluidsoverlast kan zijn van andere programma's tijdens de vertoning.