• Film

Lumumba - The Return of a Hero (2023)

Africadelic Festival

Shorts: The Kibomango Story (2022) / Ota Benga (2023) / Intro: Kamayugi Muhammed Ally

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info

16:30 Doors 17.00 Introductie door Kamayugi Muhammed Ally 17.15 Korte films The Kibomango Story (4') en Ota Benga (6') 17:24 Hoofdfilm Lumumba (86’) met EN subs 18:50 Einde programma

Africadelic Festival presenteert de première van deze documentaire over de Congolese politicus Patrice Lumumba. 61 jaar na zijn moord keert Patrice Lumumba terug naar de Democratische Republiek Congo. Of, zoals één van zijn kinderen het uitdrukte, Congo keert terug naar Congo. Eerste minister Lumumba werd samen met twee van zijn ministers Okito en Mpolo vermoord, midden in de Koude Oorlog en tijdens de golf van Afrikaanse onafhankelijkheden. Deze misdaad is tot nu toe onbestraft gebleven. Slechts één tand schijnt de zuurbehandeling van hun lichamen door een Belgische politieagent te hebben overleefd. 

Voor de film worden twee korte films vertoont: The Kibomango Story, met het ongelooflijke verhaal van Kibomango (1977), een voormalige kindsoldaat die nationaal bokskampioen van Congo werd. Inmiddels is hij een struggelende monteur die zich zich heeft toegelegd op het helpen van voormalige kindsoldaten en straatkinderen in Goma door middel van boksen. Kibomango wil hen een gevoel van discipline, ambitie en eigenwaarde bijbrengen. 

De andere korte film is Ota Benga, een animatiefilm die een moment vastlegt in het waargebeurde verhaal van Ota Benga (1883-1916), de pygmee die werd tentoongesteld in de Bronx Dierentuin. Wanhopig om terug te keren naar het regenwoud in Congo, maar gevangen in Lynchburg, Virginia, denkt Ota Benga na over het feit dat hij gekocht is door de zogenaamde 'beschaafde maatschappij' en behandeld wordt als een dier. Een hartstochtelijke roep door het vuur om terug te keren naar zijn voorouders...

De films worden ingeleid door mensenrechtenactivist Kamayugi Muhammed Ally, de oprichter van het African Refugees Collective en de Free Congo beweging in Nederland.

In de Melkweg vinden vaak gelijktijdig verschillende soorten programma’s plaats, zoals concerten, clubnachten en films. Houd er rekening mee dat er af en toe geluidsoverlast kan zijn van andere programma's tijdens de vertoning.

Africadelic is een platform en festival opererend vanuit Paradiso dat zich inzet voor de programmering en promotie van Afrikaanse en Afrikaanse diaspora culturele creativiteit, diversiteit en activisme in Nederland. Het jaarlijkse Africadelic Festival is een ode aan het Afrikaanse continent en zijn wereldwijde diaspora, en biedt een showcase van de culturele rijkdom en grote invloed die Afrodescendants hebben op de mondiale cultuur en samenleving. Van 23-31 mei 2024 biedt het festival weer een week vol concerten, films en talks.

MEER DATA: