• Expositie

Siblings of the Soil

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  Ter ere van Internationale Vrouwendag bundelen Melkweg en Bar Bario hun krachten voor de expositie 'Siblings of the Soil'. De klimaatcrisis is allesbehalve apolitiek; het is juist het gevolg van politieke beslissingen die voornamelijk zijn genomen door het Westen, ten koste van het Globale Zuiden. Met gebeurtenissen in gebieden zoals Gaza, Democratisch Republiek Congo en Sudan, en de impact daarvan op onze planeet, wordt het steeds crucialer om in discussies over klimaatrechtvaardigheid de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur, die vaak worden genegeerd, centraal te stellen.

  Onlangs werd Shahar Shirzad, een vrouw van kleur, tijdens een klimaatmars haar spreekrecht ontnomen, uitsluitend omdat zij een verband legde tussen oorlog en klimaatverandering. Dit is slechts één voorbeeld van velen waarbij vrouwen van kleur die zich uitspreken tegen onderdrukking, oorlog en uitbuiting, monddood worden gemaakt. Ecofeminisme, zoals centraal staat in deze expositie, gaat verder dan een abstract concept; het is een filosofie die de onderdrukking van vrouwen en de vernietiging van het milieu verbindt aan patriarchale en kapitalistische structuren. Met een dominante mannelijke aanwezigheid aan de top en een grote obsessie met kapitalisme, worden zowel vrouwen, in het bijzonder vrouwen van kleur, als onze planeet benadeeld. In het gesprek over klimaatrechtvaardigheid worden de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur vaak genegeerd, terwijl zij juist worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. In 'Siblings of the Soil' staat hun werk centraal, als een krachtige erkenning van hun cruciale rol binnen deze complexe en urgente kwesties.

  De werken van zes kunstenaars: Tiana Japp, Irina Naji, Maha Eljak, Dina El Zeneiny, Rah Naqvi en Nella Ngingo worden tentoongesteld. Deze kunstenaars bieden eerlijke perspectieven op de thema's van patriarchie, ecofeminisme en kapitalisme: van de representatie van vrouwelijkheid in Burundi door model en fotograaf Nella Ngingo, tot die in Palestina. Het zijn zeer actuele onderwerpen en perspectieven die worden vertaald naar verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, fotografie en zelfs kralenwerk.

  Op 8 maart wordt de expositie feestelijk geopend met een evenement. Het evenement omvat een expositie en een avond vol kunst, muziek en gesprekken, gericht op het belichten van ecofeminisme. De muziek wordt verzorgd door Ampfeminine, met optredens van Sennes, Ayisha Thomas en Suzooki Swift. Verder is er een artmarket met onder andere kunstprints en handgemaakte juwelen en lingerie. Ook staan er spokenword performances op het programma, verzorgd door Viva La Vulva, met optredens van Alejandra Ortiz, Ghazaleh en Julia Beth Harris, en een dj-set van Dj Nata Babaju, gehost door Willa.

  Het openingsevenement start op 8 maart van 17:00 tot  22:00, de expositie is dan ook te zien tot 28 april in Melkweg Expo. Vanaf 9 maart is de expositie open op elke dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 19:00 uur.

  De expositie 'Siblings of the Soil' is gecureerd door Bar Bario en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

  Evenementen