EXPO

Melkweg Expo is een expositieruimte voor innovatieve, hedendaagse beeldcultuur en een platform voor opkomende kunstenaars in het hart van Amsterdam. Met fotografie over identiteit, onze samenleving en popcultuur in de breedste zin van het woord als onze hoeksteen, verwelkomen we daarnaast ook regelmatig andere vormen van beeldende kunst. Gekenmerkt door een toegankelijke aanpak, presenteren we kunst die innovatief, betrokken en inclusief is. Onze kerndoelstelling is het begeleiden, promoten en presenteren van opkomend talent.

Als deel van Melkweg Amsterdam kennen we een breed en divers publiek: van kunstkenners, fotografiefans, kunststudenten en autodidacten tot toevallige voorbijgangers en muziekliefhebbers voor of na een concert. We zijn open tot 23:00 uur om spontane ontmoetingen en confrontaties met kunst mogelijk te maken. 

Met lokale en internationale bondgenoten presenteren we een uniek en doorgaans gratis toegankelijk programma van minstens zes grote tentoonstellingen per jaar, een multidisciplinair festival, educatieve tip-offs, portfolio reviews, boeiende gesprekken, spontane bijeenkomsten en natuurlijk onze befaamde openingen.

Jouw bezoek
De expo is gratis te bezoeken. 
Open: dinsdag t/m zondag, 12:00 - 23:00 uur
Ingang via MILK, Marnixstraat 409
Meer info: expo@melkweg.nl

Event(s)

UNIVERSAL TONGUE - ANOUK KRUITHOF

"Dans - het bewegende lichaam - verenigt ons, meer dan wat dan ook in onze diverse en complexe wereld, in de erkenning van onze gedeelde kwetsbaarheid en onze gemeenschappelijke menselijke conditie. Het wijst ons ook op een mogelijkheid van een meer inclusieve wereld met grenzeloze uitwisseling en begrip van nieuwe identiteiten, een wereld waar gewoon iedereen een danser is."
— Anouk Kruithof

Het dansconclaaf Universal Tongue leidt ons door de jungle van het internet. Het werk onderzoekt hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe deze zich tegenwoordig online manifesteert. De opzwepende installatie is gebaseerd op 32 uur aan video met duizenden verschillende dansstijlen, verzameld van YouTube en Instagram, en geselecteerd door een team van 50 onderzoekers van over de hele wereld.

De voortdurende loop van bewegend beeld wist typische categorieën van de wereldorde, zoals land, continent of cultuur, uit. In plaats daarvan kijkt het naar ons tijdperk van vloeibaarheid, hybriditeit en non-stop verbondenheid, met respect voor de waarde van onze historische achtergronden, culturele verschillen en individualiteit.

I WENT ON A HOLIDAY TO THE COUNTRY YOU FLED FROM

Iris Haverkamp Begemann & Alejandra Ortiz
Gecureerd door Claire Hoogakker
15 juli - 21 augustus 2022

De fotoserie ‘I Went On A Holiday To The Country You Fled From’ onderzoekt in hoeverre identiteiten onze vrijheden, ons vermogen om een ​​individueel leven te leiden en de ontwikkeling van onze zelfexpressie beperken. Om dit aan te kaarten sloeg Iris Haverkamp Begemann, een cis-gendervrouw en Nederlandse documentaire fotograaf, de handen ineen met Alejandra Ortiz, Mexicaanse schrijver en transvrouw. Het duo gebruikte de vrijheden van Iris om op vakantie te gaan naar het land waar Alejandra vandaan vluchtte, om zodoende het verhaal van Alejandra vast te leggen. De serie hoopt de aandacht te vestigen op de gevaarlijke omstandigheden waarin transgenders zoals Alejandra in Mexico verkeren, en haar nu voortdurende strijd om een verblijfsvergunning en veiligheid in Nederland.

WE DON'T TALK

De multimediale solotentoonstelling 'We Don't Talk' van Marjolein Busstra (NL, 1979) is te zien in Melkweg Expo van 14 april t/m 22 mei 2022. Voor dit project heeft zij langdurig minderjarige jongeren gevolgd die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en/of uitbuiting. Het project bestaat uit een fotoserie en een bijbehorende documentaire. Waar de documentaire gaat over het overwinnen van het zelfoordeel en het oordeel van de maatschappij, wordt er in de expositie meer gefocust op de blijvende herinneringen aan deze gebeurtenissen, en de herdefinitie daarvan. De tentoonstelling toont de fotoserie van dit project en twee bijbehorende videowerken. De online variant biedt een selectie aan beeld, videofragmenten en achterliggende verhalen en quotes.

ALL FLOURISHING IS MUTUAL

Gecureerd door Colette Olof & Jasper Griepink
5 Maart 2022

De multidisciplinaire, online en offline tentoonstelling All Flourishing is Mutual toont werk van zowel nationale als internationale, gevestigde en opkomende kunstenaars: Mirte van den Bos (NL), Layla Durrani (VS), Sarah Fokke (NL), Jasper Griepink (NL), Queer Nature (VS), Liza Prins (NL), Sissel Marie Tonn (DE), Ella Yolande (VK) en DARP. De tentoonstelling is samengesteld door Colette Olof, in samenwerking met co-curator en deelnemend kunstenaar Jasper Griepink. De tentoonstelling All Flourishing is Mutual onderzoekt onze verbondenheid met de natuurlijke wereld en bekijkt de onderlinge relaties tussen de mens en de meer-dan-menselijke wereld. 

VIRTUAL VIRALITY, ONLINE INTIMACY & DIGITAL DETOX

Gecureerd door Stein van der Ziel
15 Januari 2022 

Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox is gecureerd door Stein van der Ziel (1994, NL), voortkomend uit zijn gekozen inzending voor onze 'Open Call for Curators'. De deelnemende kunstenaars zijn Ali Eslami (IRN) en Mamali Shafahi (IRN), Diana Gheorghiu (ROU), Marge Monko (EST), Jun Ortega Sanchez (ESP), Ralph Pritchard (ENG) en Valentino Russo (ITA). Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox was vanaf 15 januari 2022 t/m 27 februari 2022 zowel als online presentatie als fysieke tentoonstelling te bezichtigen. De tentoonstelling reflecteert op de impact van de digitale ruimte en sociale media op onze idealen en gedachten, ons zelfbeeld, onze gewoonten en tot slot, onze mentale en fysieke gezondheid.

Melkweg Expo wordt ondersteund door:

MEER EXPO?

De nieuwste expos, het laatste Melkweg Expo nieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.