EXPO

Melkweg Expo is een expositieruimte voor innovatieve, hedendaagse beeldcultuur en een platform voor opkomende kunstenaars in het hart van Amsterdam. Met fotografie over identiteit, onze samenleving en popcultuur in de breedste zin van het woord als onze hoeksteen, verwelkomen we daarnaast ook regelmatig andere vormen van beeldende kunst. Gekenmerkt door een toegankelijke aanpak, presenteren we kunst die innovatief, betrokken en inclusief is. Onze kerndoelstelling is het begeleiden, promoten en presenteren van opkomend talent.

Als deel van Melkweg Amsterdam kennen we een breed en divers publiek: van kunstkenners, fotografiefans, kunststudenten en autodidacten tot toevallige voorbijgangers en muziekliefhebbers voor of na een concert. We zijn open tot 19:00 uur voor externe bezoekers, en tot het einde van het laatste Melkweg-programma voor interne bezoekers, om spontane ontmoetingen en confrontaties met kunst mogelijk te maken. 

Met lokale en internationale bondgenoten presenteren we een uniek en doorgaans gratis toegankelijk programma van minstens zes grote tentoonstellingen per jaar, een multidisciplinair festival, educatieve tip-offs, portfolio reviews, boeiende gesprekken, spontane bijeenkomsten en natuurlijk onze befaamde openingen.

Jouw bezoek
De expo is gratis te bezoeken. 
Open: dinsdag t/m zondag, 11:00 - 19:00 uur


Ingang via MILK, Marnixstraat 409
Meer info: expo@melkweg.nl

Evenementen

  1. -

    1. Siblings of the Soil

      Expo

  2. -

    1. Heelzz on Wheelzz

      Expo

  3. -

    1. Palm Photo Prize

      Expo

SIBLINGS OF THE SOIL

9 maart - 28 april 2024
Tiana Japp, Irina Naji, Maha Eljak, Dina El Zeneiny, Rah Naqvi, Nella Ngingo

Ter ere van Internationale Vrouwendag bundelen Melkweg en Bar Bario hun krachten voor de expositie 'Siblings of the Soil'. De klimaatcrisis is allesbehalve apolitiek; het is juist het gevolg van politieke beslissingen die voornamelijk zijn genomen door het Westen, ten koste van het Globale Zuiden. Met gebeurtenissen in gebieden zoals Gaza, Democratisch Republiek Congo en Sudan, en de impact daarvan op onze planeet, wordt het steeds crucialer om in discussies over klimaatrechtvaardigheid de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur, die vaak worden genegeerd, centraal te stellen. De  kunstenaars bieden eerlijke perspectieven op de thema's van patriarchie, ecofeminisme en kapitalisme: van de representatie van vrouwelijkheid in Burundi door model en fotograaf Nella Ngingo, tot die in Palestina. Het zijn zeer actuele onderwerpen en perspectieven die worden vertaald naar verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, fotografie en zelfs kralenwerk.

SIBLINGS OF THE SOIL - VROUWENDAG

8 maart 2024
Ampfeminine, Bario Radio, Viva la Vulva
Muziek: Sennes, Ayisha Thomas, Suzooki Swift, DJ Nata Babaju, DJ Willa
Spoken Word: Alejandra Ortiz, Ghazaleh, Julia-Beth Harris

Op 8 maart 2024 wordt de Melkweg Expo de spreekbuis voor de vergeten stemmen in het gesprek over ecofeminisme met het evenement 'Siblings of the Soil'. De klimaatcrisis is allesbehalve apolitiek; het is juist het gevolg van politieke beslissingen die voornamelijk zijn genomen door het Westen, ten koste van het Globale Zuiden. Met gebeurtenissen in gebieden zoals Gaza, Congo en Sudan, en de impact daarvan op onze planeet, wordt het steeds crucialer om in discussies over klimaatrechtvaardigheid de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur, die vaak worden genegeerd, centraal te stellen. Het zijn namelijk zij die vaak het hardst worden getroffen. 'Siblings of the Soil' plaatst deze vrouwen uit het Globale Zuiden in het middelpunt. Het evenement omvat een expositie en een avond vol kunst, muziek en gesprekken, gericht op het belichten van ecofeminisme. 

Aftermovie door Aristos Iatrou
Aftermovie door Aristos Iatrou

FOREVER AND A DAY

Gastcurator: Christian van der Kooy
Kunstenaars: Lesha Berezovskiy, Igor Chekachkov, Marynka Dovhanych, Nazar Furyk, Open Group, Evgeniya Laptii, Viacheslav Poliakov, Julie Poly, Daria Svertilova, Marta Syrko, Mila Teshaieva, Dima Tolkachov, Valerii Veduta and Kris Voitkiv
Vrijdag 19 januari - zondag 25 februari 2024

In Forever and a Day worden projecten getoond die de afgelopen twee jaar in Oekraïne zijn gemaakt, waarin het voelbaar wordt hoe moeilijk het is om grip te krijgen op het hier en nu. Plannen en dromen zijn uitgesteld. Van de veertien, veelal jonge deelnemende kunstenaars heeft het merendeel ervoor gekozen om in Oekraïne te blijven tijdens de aanhoudende oorlog. In verschillende werken wordt het verlies van toekomstperspectief verbeeld, en wordt er geanticipeerd op het gegeven dat een Oekraïner niet weet wanneer de oorlog zal eindigen. De wens naar een stip op de horizon, naar een toekomst zonder bezetter, is onderdeel van een verlangen naar een betekenisvolle wederopbouw. Oorlog gaat tenslotte niet alleen over vernietiging, verminking en dakloosheid; het is vooral het verlies van het fundamentele gevoel van veiligheid en, als gevolg daarvan, het vertrouwen in het eigen vermogen om situaties te lezen en beïnvloeden.

FOLLOW

Anna Theunissen, Chris Becher, David Holscher, Iñigo Viu Huguet, Lin Woldendorp, Martijn Kuyvenhoven & Saskia Vervoort 
16 december - 31 december 2023 (externe locatie)

FOLLOW is een persoonlijk coachingsprogramma voor beginnende kunstenaars. Dit jaar zochten we naar ambitieuze plannen voor lokale en maatschappelijk betrokken projecten die zich bevinden in verschillende delen van de stad Amsterdam. Voor deze speciale, uitgebreide thema-editie kregen zeven beeldmakers elk een werkbudget en de opdracht om een nieuwe serie te creëren die reflecteert op het Amsterdamse stadsdeel waar ze wonen, werken, zijn opgegroeid, of waarmee ze op de één of andere speciale manier mee verbonden zijn.

GATHERING MOSS

Magnus Monfeldt & Jonas Ohlsson 
2 december - 31 december 2023

De tentoonstelling Gathering Moss van Magnus Monfeldt (Avesta, 1973) en Jonas Ohlsson (Örebro, 1967) onderzoekt de verschillende facetten van vaderschap vanuit het perspectief van twee kunstenaars met Zweedse wortels. Zowel de vreugde en hoop, als de beproevingen en angst die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn komen aan bod. Het centrale component van de tentoonstelling is de recent afgeronde en niet eerder vertoonde filminstallatie met een duur van dertig minuten, waarin hun beider kinderen en zijzelf de protagonisten vormen. Daarnaast zijn er tekeningen, collages en sculpturale elementen te zien in de gehele ruimte, evenals een eerder videowerk van het duo uit 2018. 

RECHARGE AND REVOLT

Gecureerd door Anton Shebetko en Maria Vtorushina
19 oktober - 26 november 2023

Tijdens ADE vindt Melkweg het belangrijk stil te staan bij het feit dat ravecultuur niet voor iedereen vanzelfsprekend en vrijblijvend is. De groepstentoonstelling Recharge and Revolt is samengesteld door twee Oekraïense gastcuratoren - Maria Vtorushina en Anton Shebetko - en onderzoekt hoe de ravecultuur in Oekraïne een uiting is van (queer) verzet. De Oekraïense technoscene staat bekend om haar waarden van vrijheid, zelfexpressie en acceptatie, die worden gedeeld door de queer gemeenschap. In technoclubs en tijdens raves voelen Oekraïense queers zich veilig om volledig zichzelf te zijn. 

ARTY PARTY

7 september - 8 oktober 2023

Het Melkweg Expoteam en verschillende scouts uit het kunstveld zijn op pad gegaan om vers afgestudeerd talent van kunst-en muziekacademies uit het hele land te scouten. Een kleine afspiegeling hiervan was te zien tijdens de 'Arty Party: Photography Graduates 2023' groepsexpositie met bijbehorend festival ARTY PARTY. Tijdens dit multidisciplinaire festival stond de hele Melkweg in het teken van kunst in al haar vormen. Alle zalen, gangen en hoeken van het gebouw werden benut om je helemaal onder te dompelen in de toekomst van de Nederlandse kunstwereld.

LIKE A RIVER

Daniel Jack Lyons
Gecureerd door Claire Hoogakker
10 juni - 6 augustus 2023

De Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons is vastberaden om de sociale en politieke rechten van ondervertegenwoordigde gemeenschappen te visualiseren. Met Like a River schept hij een kwetsbaar en krachtig beeld van trans- en queergemeenschappen in het Amazonegebied. Hij onderzoekt begrippen als identiteit, transformatie en coming-of-age verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen in het hart van het Braziliaanse regenwoud.

QOQNOOS - YOU CAN'T BURN WOMEN MADE OF FIRE

Curated by Tina Farifteh
8 maart – 14 mei 2023

Met Internationale Vrouwendag in het vooruitzicht vroeg de Melkweg aan fotograaf en filmmaker Tina Farifteh om de meest relevante feministische beweging van de afgelopen periode een plek te geven in de Melkweg Expo. Farifteh cureerde werken van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora. De strijd voor gelijke rechten is nooit gestreden; vrouwen- en mensenrechten zijn niet absoluut en elke generatie weer is verantwoordelijk voor het behoud ervan. Farifteh hoopt dat deze expositie bij kan dragen daaraan, dat Qoqnoos een inspiratie kan zijn voor alle vrouwen om hun eigen vorm van verzet te vinden en om het vuur altijd brandend te houden.

PERFORMING ADULTHOOD

Robin Alysha Clemens
21 januari - 26 februari 2023

'Performing Adulthood' is een project van Robin Alysha Clemens, dat een kijkje geeft in de wereld van Generatie Z, en vraagt ons te denken over het zelfbeeld van jongeren, voor wie de aanwezigheid van camera’s een vanzelfsprekendheid is geworden. Performing Adulthood laat de schurende, onderzoekende en soms ongemakkelijke momenten zien, die onze perceptie van volwassenheid, representatie en identiteit vormgeven. Het gaat over kijken en gezien worden, over verbergen en onthullen. Over jezelf presenteren, en over hoe dat soms mislukt.

UNIVERSAL TONGUE - ANOUK KRUITHOF

Anouk Kruithof
22 oktober 2022 - 8 januari 2023

"Dans - het bewegende lichaam - verenigt ons, meer dan wat dan ook in onze diverse en complexe wereld, in de erkenning van onze gedeelde kwetsbaarheid en onze gemeenschappelijke menselijke conditie. Het wijst ons ook op een mogelijkheid van een meer inclusieve wereld met grenzeloze uitwisseling en begrip van nieuwe identiteiten, een wereld waar gewoon iedereen een danser is."
— Anouk Kruithof

Het dansconclaaf Universal Tongue leidt ons door de jungle van het internet. Het werk onderzoekt hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe deze zich tegenwoordig online manifesteert. De opzwepende installatie is gebaseerd op 32 uur aan video met duizenden verschillende dansstijlen, verzameld van YouTube en Instagram, en geselecteerd door een team van 50 onderzoekers van over de hele wereld.

De voortdurende loop van bewegend beeld wist typische categorieën van de wereldorde, zoals land, continent of cultuur, uit. In plaats daarvan kijkt het naar ons tijdperk van vloeibaarheid, hybriditeit en non-stop verbondenheid, met respect voor de waarde van onze historische achtergronden, culturele verschillen en individualiteit.

I WENT ON A HOLIDAY TO THE COUNTRY YOU FLED FROM

Iris Haverkamp Begemann & Alejandra Ortiz
Gecureerd door Claire Hoogakker
15 juli - 21 augustus 2022

De fotoserie ‘I Went On A Holiday To The Country You Fled From’ onderzoekt in hoeverre identiteiten onze vrijheden, ons vermogen om een ​​individueel leven te leiden en de ontwikkeling van onze zelfexpressie beperken. Om dit aan te kaarten sloeg Iris Haverkamp Begemann, een cis-gendervrouw en Nederlandse documentaire fotograaf, de handen ineen met Alejandra Ortiz, Mexicaanse schrijver en transvrouw. Het duo gebruikte de vrijheden van Iris om op vakantie te gaan naar het land waar Alejandra vandaan vluchtte, om zodoende het verhaal van Alejandra vast te leggen. De serie hoopt de aandacht te vestigen op de gevaarlijke omstandigheden waarin transgenders zoals Alejandra in Mexico verkeren, en haar nu voortdurende strijd om een verblijfsvergunning en veiligheid in Nederland.

THE WAYS OF WATER

Gecureerd door Colette Olof
3 juni- 10 juli 2022

De groepstentoonstelling 'The Ways of Water', te zien in Melkweg Expo van 3 juni t/m 10 juli 2022, onderzoekt de relatie tussen mens en water door middel van fotografie en kunstinstallaties: de afhankelijkheid, maar ook de ondergeschiktheid van de mens aan water. Een tal van (inter)nationale en multimedia kunstenaars onderzoeken de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, vervuiling en uitputting van het water op onze planeet: Suzette Bousema, Jana Romanova, Koos Buster, Mazen Al Ashkar, Frank Bloem, Tina Farifteh, The Water School (geïnitieerd door studio Makkink & Bey) en Elise ’t Hart.

WE DON'T TALK

Marjolein Busstra
14 april - 22 mei 2022

De multimediale solotentoonstelling 'We Don't Talk' van Marjolein Busstra (NL, 1979) is te zien in Melkweg Expo van 14 april t/m 22 mei 2022. Voor dit project heeft zij langdurig minderjarige jongeren gevolgd die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en/of uitbuiting. Het project bestaat uit een fotoserie en een bijbehorende documentaire. Waar de documentaire gaat over het overwinnen van het zelfoordeel en het oordeel van de maatschappij, wordt er in de expositie meer gefocust op de blijvende herinneringen aan deze gebeurtenissen, en de herdefinitie daarvan. De tentoonstelling toont de fotoserie van dit project en twee bijbehorende videowerken. De online variant biedt een selectie aan beeld, videofragmenten en achterliggende verhalen en quotes.

ALL FLOURISHING IS MUTUAL

Gecureerd door Colette Olof & Jasper Griepink
5 maart - 10 april 2022

De multidisciplinaire, online en offline tentoonstelling All Flourishing is Mutual toont werk van zowel nationale als internationale, gevestigde en opkomende kunstenaars: Mirte van den Bos (NL), Layla Durrani (VS), Sarah Fokke (NL), Jasper Griepink (NL), Queer Nature (VS), Liza Prins (NL), Sissel Marie Tonn (DE), Ella Yolande (VK) en DARP. De tentoonstelling is samengesteld door Colette Olof, in samenwerking met co-curator en deelnemend kunstenaar Jasper Griepink. De tentoonstelling All Flourishing is Mutual onderzoekt onze verbondenheid met de natuurlijke wereld en bekijkt de onderlinge relaties tussen de mens en de meer-dan-menselijke wereld. 

VIRTUAL VIRALITY, ONLINE INTIMACY & DIGITAL DETOX

Gecureerd door Stein van der Ziel
15 januari - 27 februari 2022 

Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox is gecureerd door Stein van der Ziel (1994, NL), voortkomend uit zijn gekozen inzending voor onze 'Open Call for Curators'. De deelnemende kunstenaars zijn Ali Eslami (IRN) en Mamali Shafahi (IRN), Diana Gheorghiu (ROU), Marge Monko (EST), Jun Ortega Sanchez (ESP), Ralph Pritchard (ENG) en Valentino Russo (ITA). Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox was vanaf 15 januari 2022 t/m 27 februari 2022 zowel als online presentatie als fysieke tentoonstelling te bezichtigen. De tentoonstelling reflecteert op de impact van de digitale ruimte en sociale media op onze idealen en gedachten, ons zelfbeeld, onze gewoonten en tot slot, onze mentale en fysieke gezondheid.

Melkweg Expo wordt ondersteund door:

MEER EXPO?

De nieuwste expos, het laatste Melkweg Expo nieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.