• Film

The Rumba Kings (2022)

Africadelic 2022 | NL Première

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11 voorverkoop
  • € 0 Cineville gratis
  • € 11 deurverkoop
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

Houders van de Cinevillepas kunnen vanaf een week voor de voorstelling via de filmpagina op www.cineville.nl een ticket bestellen. Dit ticket is alleen geldig in combinatie met de Cinevillepas. Ticket en pas worden gescand bij aankomst in de Melkweg. Wanneer er nog kaarten beschikbaar zijn is aanloop op de avond zelf ook mogelijk.

20:30 zaal open 21:00 start programma 22:45 einde programma

Tijdens het festival Africadelic 2022 kan je in onze Cinema kijken naar de Nederlandse première van de langverwachte film The Rumba Kings, een awardwinnende documentaire over de geschiedenis van Congolese rumba met (digitale) introductie door regisseur Alain Brain!

The Rumba Kings is een fascinerende documentaire over de bevrijdende kracht van muziek. In de jaren vijftig, toen de Democratische Republiek Congo nog onder streng Belgisch bewind stond, besloot een generatie Congolese muzikanten populaire muziek te gebruiken om de koloniale onderdrukking te bestrijden. Ze combineerden traditionele Afrikaanse ritmes met Afro-Cubaanse muziek om een muzikale genre te creëren dat bekend zou komen te staan als Congolese rumba, een aanstekelijke groove die een ruimte van vrijheid en verzet bood tegen de wreedheid en vernedering waarmee de Congolezen werden geconfronteerd door de Belgische onderdrukking. Na deze geboorte hield de opzwepende Congolese rumba-beat nooit meer op. Congolese rumba begeleidde het land bij de zoektocht naar onafhankelijkheid en smeedde zo de identiteit van een hele natie. Ook veroverde rumba het hele continent met zijn boeiende gitaargeluiden en produceerde het het beroemdste Afrikaanse onafhankelijkheidslied ooit gemaakt.

Aan de ene kant is The Rumba Kings het verbluffende verhaal van hoe de Congolese rumba-sound zich in eerste instantie ontwikkelde en later Afrika veroverde. Aan de andere kant is de film een emotioneel statement over hoe muziek barrières kan doorbreken, wonden kan helen en hoop kan brengen. Aan de hand van originele interviews, muziekopnames, archiefbeelden en nooit eerder vertoonde live muziekuitvoeringen, is The Rumba Kings de reis van de sound die een natie heeft gevormd en Afrika zijn eigen muzikale sterren heeft gegeven, zoals Franco Luambo en het OK Jazz-orkest, Grand Kallé en Dr. Nico en het African Jazz Orchestra. Deze artiesten waren in heel Afrika net zo populair als elke beroemde westerse rockband. Leun achterover en ontmoet The Rumba Kings. Want de echte schat van Congo ligt niet onder de grond.

Alan Brain begon in 2012 aan de film, terwijl hij in de Democratische Republiek Congo werkte voor de vredesmissie van de Verenigde Naties als filmmaker. The Rumba Kings is dus meer dan negen jaar in de maak geweest. 'My interest grew when I discovered that Congolese rumba music had served as a space of resistance and freedom against the colonial oppression that the Congolese faced when they were a Belgian colony, and that later it had become a true symbol of national identity. It became my life's mission to tell this amazing story in the most compelling way possible.'

Africadelic is een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van (het bewustzijn over) de culturele creativiteit en diversiteit in en uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Het Africadelic Festival is een jaarlijks festival op en rondom Internationale Afrikadag op 25 mei. Door middel van concerten, films en talks biedt het festival een reflectie op de staat van Afrika en een viering van de culturele creativiteit uit het continent en de diaspora.