• Film

Zwarte Ibis (2024)

NL Première - Presented by Black Speaks Back, If I Can't Dance, Africadelic, Caribbean Creativity & Re/Presenting Europe

Intro: Black Speaks Back / Live: House of Vibrations / Panel

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

18:30 - Doors 19:00 - Start

Back Speaks Back en If I Can't Dance presenteren samen met Africadelic, Caribbean Creativity en Re/Presenting Europe de première van de korte film 'Zwarte Ibis'. De avond staat in het teken van de filmvertoning en de mensen achter de film, voorafgegaan door een klankschaaloptreden van House Of Vibrations en afgesloten met een panelgesprek over zwarte intimiteit. Na afloop is er een netwerkborrel in de Upstairs-bar. 

'Zwarte Ibis' verbeeldt de innerlijke zoektocht van een jonge zwarte vrouw naar intimiteit in een wereld waar de grenzen tussen het individu en het collectief, het politieke en het persoonlijke, het heden en het verleden alsmaar vervagen. De poëtische korte film is een afro-surrealistische verbeelding van hedendaagse opvattingen over relaties, zowel met onszelf als met verbeelde gemeenschappen, en bevraagt opgelegde opvattingen over zwarte intimiteit in de diaspora.

De film is het resultaat van een tweejarig onderzoeks- en filmproject door Black Speaks Back in het kader van If I Can’t Dance’s biënnaleprogramma 'Edition IX – Bodies and Technologies (2022-2023)' en is ontwikkeld in samenwerking met CBK Zuidoost en het BijlmAIR residency-programma 2023. Het project wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

Black Speaks Back (opgericht in 2016, Brussel. Gevestigd in Amsterdam) is een Belgisch-Nederlands grassroots-platform en mediacollectief dat zich richt op het belichten van zwarte kritische verhalen in Nederland en België. De groep faciliteert discussies, voert op kunst gebaseerd onderzoek uit en maakt poëtische korte films. Hun werk is vertoond op verscheidene filmfestivals, conferenties en culturele centra over de hele wereld. 

Twee jaar geleden werd Black Speaks Back uitgenodigd door de Amsterdamse kunstorganisatie If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution om een werk in opdracht te maken voor hun biënnale 'Edition IX – Bodies and Technologies (2022-23)'. Deze editie staat in het teken van de complexe en veelvuldige verwikkelingen tussen lichamen en technologieën – van ervaringen van plezier en intimiteit tot de voortdurende belichaamde realiteit van koloniale en validistische raamwerken. If I Can’t Dance wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Ammodo, Het Cultuurfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

Africadelic is een platform en festival dat culturele creativiteit, diversiteit en activisme uit de Afrikaanse en Afrikaanse diaspora in Nederland promoot. Caribbean Creativity is een organisatie die zich inzet voor de promotie van Caribische cinema in Nederland en daarbuiten.

In de Melkweg vinden vaak gelijktijdig verschillende soorten programma’s plaats, zoals concerten, clubnachten en films. Houd er rekening mee dat er af en toe geluidsoverlast kan zijn van andere programma's tijdens de vertoning.

Meer data: