Interview Rockefellababe

Wie ben jij, wat doe je (ook naast je werk) en wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?
Mijn naam is Daphne Agyepong en draai nu ongeveer 5 jaar als Caribische DJ onder mijn alter ego Rockefellababe. Naast het draaien geef ik zelf ook DJ-lessen en -workshops, onder andere bij Meervaart studio en Kunstbende. Mijn drijfveer voor dit werk is wat ik achterlaat bij het publiek vanuit mijn muzikaliteit. Het publiek leert mij kennen via mijn muziekenergie en vibes die ik overdraag tijdens mijn sets en mixtape. Ik zelf heb ook een sterke affiniteit met Dancehall culture en ik merk dat binnen de sector er nog weinig kennis is over deze culture en dat is wat ik ook mee wil geven. Het zijn niet alleen nummers, er komt veel meer bij kijken: geschiedenis, emoties, ervaringen, dans en nog zoveel meer. 

Ook zet ik mij in voor women empowerment binnen de creatieve sector. Dit, omdat ik merk dat er nog te weinig vrouwen zijn die dezelfde kansen worden geboden als een ander. Dit is een vraagstuk dat mij motiveert om vrouwen te inspireren om voor hun doelen te gaan, te werken aan hun vaardigheden en de positie te claimen waar zij zich zo hard voor hebben gemaakt.

Hoe ben jij verbonden (geweest) aan de Melkweg?
Ik kom uit het creatieve nest van Angelo Bromet en Charity Reingoud. Zij hebben mij binnen de creatieve sector opgevoed, om het zo maar te stellen. Ik heb in mijn carrière zelf al een paar keer gedraaid in de melkweg bij meerdere club concepten, maar vanuit Angelo en Charity heb ik Melkweg overdag leren kennen. Hierbij heb ik onder andere kunnen zien hoe het in de voorbereiding naar het weekend toe te werk gaat, maar ook wat voor kansen er vanuit de Melkweg zijn gekomen voor jonge creatievelingen, zoals doorgroeimogelijkheden en het opzetten van je eigen clubconcept. Ik zit ook in het team van Revolution, die momenteel de kans heeft gekregen om 14 oktober een editie te doen in de OZ van Melkweg. Een mooi voorbeeld van wat is ontstaan vanuit het investeren in jonge creatievelingen vanuit de Melkweg. 

Wat is jouw grootste les geweest / wat heb je meegenomen / welke ervaring heb jij opgedaan
Toen ik begon met draaien had ik geen duidelijk doel waar ik wilde staan als DJ. Ik dacht dat het wel makkelijk op mijn pad zou komen. Maar door kei en keihard te moeten werken heb ik de harde les geleerd om kwalitatief sterk te zijn en eruit te springen met een duidelijk profiel van wie ik ben en waar ik voor sta. Hieruit heb ik geleerd dat het binnen de culture en scene om meer draait dan alleen netwerk hebben en wat plaatjes kunnen draaien. Dit is ook wat ik in mijn lessen/workshops meeneem: ik leer alle mensen die DJ willen worden dat er meer bij komt kijken dan alleen nummers kunnen draaien. Het gaat om vaardigheden, hoe jij je profileert, waar je voor staat, authenticiteit en nog veel meer. 

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Ik doe momenteel een beetje van alles, omdat ik aan het uitvogelen ben wat ik echt leuk vind en waar ik verder nog passie voor heb naast het draaien. Zo heb ik inmiddels twee afleveringen uitgebracht van mijn eigen podcast en ben ik bezig met het maken en uitbrengen van Dancehall tracks.

Daarnaast ben ik ook maatschappelijk bezig door mij vanuit mijn eigen movement (FIDIGYALDEM voor de vrouwen) in te zetten voor vrouwen. Dit doe ik door middel van het organiseren van masterclasses, maar ook door mijn eigen club concept te realiseren. Van beide heb ik nu een eerste editie en wat hostings gehad, iets waar ik heel tevreden over ben. De komende tijd wil ik mij daar nog verder in orienteren om naast het draaien daar consistent mee verder te gaan. En natuurlijk blijf ik workshops aanbieden, want ik vind het belangrijk om de nieuwe generatie meer mee te geven dan alleen ‘kunnen draaien’. Uiteindelijk draag ik zo ook mijn steentje bij aan hoe de toekomstige scene eruit gaat zien.  

Als jij jonge mensen nu een les zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
Ik zou ze meegeven dat als je echt iets wilt doen en je hebt er écht passie voor, je er ook helemaal voor moet gaan. Stel meer vragen aan jezelf zodat je zo eigen en gedreven mogelijk je doelen realiseert. Zo wil ik heel succesvol worden als DJ, ben ik momenteel bijna 34 weken zwanger en wil tot het bittere eind doorgaan omdat dit mijn passie is en ik een duidelijk doel heb. Ik ben de enige persoon die ervoor kan zorgen dat ik mijn doel kan bereiken en daar zet ik alles op alles voor. Dat is wat ik jonge mensen zou meegeven. Ga er echt voor als je een doel voor oog hebt, laat niets of niemand je tegenhouden.