Interview Rockefellababe

Melkweg biedt de mogelijkheid je te ontwikkelen als maker, artiest of ondernemer en je weg te vinden in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Voor Young Creatives interviewen we makers die deze kans hebben gekregen en daar meer over willen vertellen. Deze keer: Daphne Agyepong.

Wie ben jij en wat doe je?
Mijn naam is Daphne Agyepong en Caribische DJ draai ik nu al ongeveer vijf jaar onder mijn alter ego Rockefellababe. Hiernaast geef ik zelf ook DJ-lessen en -workshops, onder andere bij Meervaart studio en Kunstbende. 

Wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?
Tijdens mijn sets en in mijn mixtapes probeer ik de luisteraars echt kennis te laten maken met wat ik maak. Ik heb een sterke affiniteit met Dancehall culture en ik merk dat binnen de sector hier nog weinig kennis over is. Daar probeer ik verandering in te brengen. Het is niet alleen maar muziek, er komt veel meer bij kijken: geschiedenis, emoties, ervaringen, dans - en nog zoveel meer. 

Ook zet ik mij in voor women empowerment binnen de creatieve sector. Dit, omdat ik nog steeds merk dat vrouwen niet dezelfde kansen aangeboden krijgen. Dit is een vraagstuk dat mij motiveert om vrouwen te inspireren om voor hun doelen te gaan, te werken aan hun vaardigheden en de positie te claimen waar zij zich zo hard voor hebben gemaakt.

Hoe ben jij verbonden aan de Melkweg?
Ik kom uit het creatieve nest van Angelo Bromet en Charity Reingoud. Zij hebben mij binnen de creatieve sector opgevoed, om het zo maar te stellen. Zij hebben me me de nacht geplukt en de Melkweg overdag leren kennen. 

Zo heb ik mogen leren wat er aan voorbereiding voor de clubweekenden gebeurt. Maar zo heb ik ook van dichtbij mogen zien wat voor kansen er vanuit de Melkweg zijn gekomen voor jonge creatievelingen, zoals doorgroeimogelijkheden en het opzetten van je eigen clubconcept. Ik zit ook in het team van Revolution, die de kans heeft gekregen om een editie te doen in de OZ: wat mij betreft een mooi voorbeeld van wat is ontstaan uit het investeren in jonge creatievelingen vanuit de Melkweg. 

Wat is jouw grootste les geweest?
Toen ik begon met draaien had ik geen duidelijk doel waar ik wilde staan als DJ. Ik dacht dat het wel op mijn pad zou komen. Maar door heel hard te moeten werken heb ik de harde les geleerd dat je kwalitatief sterk moet zijn en eruit moet springen met een duidelijk beeld van wie ik ben en waar ik voor sta. 

Zodoende heb ik  geleerd dat het binnen de culture en scene om meer draait dan alleen netwerk hebben en wat plaatjes kunnen draaien. Dit is ook wat ik in mijn lessen/workshops meeneem: ik leer alle mensen die DJ willen worden dat er meer bij komt kijken dan alleen nummers kunnen draaien. Het gaat naast je vaardigheden ook over hoe jij je profileert, waar je voor staat, authenticiteit en nog veel meer. 

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Ik doe momenteel een beetje van alles, omdat ik aan het uitvogelen ben wat ik echt leuk vind en waar ik verder nog passie voor heb naast het draaien. Zo heb ik inmiddels twee afleveringen uitgebracht van mijn eigen podcast en ben ik bezig met het maken en uitbrengen van Dancehall tracks.

Daarnaast ben ik bezig met mijn eigen movement: FIDIGYALDEM. Dit doe ik door middel van het organiseren van masterclasses, maar ook door mijn eigen club concept te realiseren. Van beide heb ik nu een eerste editie en wat hostings gehad, iets waar ik heel tevreden over ben. De komende tijd wil ik me hier meer op gaan focussen zodat ik er consistent mee verder kan gaan. En natuurlijk blijf ik workshops aanbieden, want ik vind het belangrijk om de nieuwe generatie meer mee te geven dan alleen ‘kunnen draaien’. Uiteindelijk draag ik zo ook mijn steentje bij aan hoe de toekomstige scene eruit gaat zien.  

Als jij jonge mensen nu een les zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
Ik zou ze meegeven dat als je echt iets wilt doen en je hebt er écht passie voor, dat je er dan ook helemaal voor moet gaan. Stel meer vragen aan jezelf, zodat je zo eigen en gedreven mogelijk je doelen realiseert. Zo wil ik heel succesvol worden als DJ, ben ik momenteel zwanger en wil ik tot het bittere eind doorgaan omdat dit mijn passie is en ik een duidelijk doel heb. Ik ben de enige persoon die ervoor kan zorgen dat ik mijn doel kan bereiken en daar zet ik alles op alles voor. Dat is wat ik jonge mensen zou meegeven: ga er echt voor als je een doel voor oog hebt en laat niets of niemand je tegenhouden.  

Check hier de muziek van Rockefellababe.