'AMSTERDAMNED' (1988) IN DE HERMITAGE

Amsterdamned (1988) in de Hermitage

Een klassieker kijken op steenworp afstand van de filmlocaties? Op maandag 21 augustus kan dat! FanClub Centrum viert het 35-jarig bestaan van de film ‘Amsterdamned’ van Dick Maas met een speciale openluchtvoorstelling in de binnentuin van de Hermitage, in samenwerking met Movies at the Hermitage, Hermitage Amsterdam, Melkweg Film, Outdoor Cinema en Jan Doense, filmmaker en -kenner en figurant in Amsterdamned. 

Toegang is gratis, aanmelden kan via de Instagram-pagina van FanClub Centrum of per mail: info@fccentrum.nl. Let op: er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar.

FanClub Centrum, het online platform dat met video’s en fotoseries de mooiste verhalen vertelt over de Amsterdamse binnenstad, eert Amsterdamse iconen en organiseert ook events, speciaal voor Amsterdammers. 

Na het succes van de openlucht vertoning van de film Oesters van Nam Kee vorig jaar op de Nieuwmarkt (in samenwerking met het restaurant Nam Kee), is het dit keer de beurt aan de klassieker Amsterdamned van Dick Maas, met in de hoofdrollen Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke. Een bijzondere film waarvan herwaardering enorm op zijn plek is. 

Zo geeft Amsterdamned (1988) een mooi historisch beeld van een stad die destijds nog slechts 750.000 inwoners telde en herstelde uit de misère van het vorige decennium. Hoewel je in scenes rond de vervallen Zeedijk nog goed de overblijfselen van de drugsepidemie van de jaren ’70 ziet, zien we tegelijkertijd een bruisende en trotse stad die klaar is voor een nieuw tijdperk. Met eenzelfde soort ‘can-do’ houding orkestreerde Dick Maas op en rond de prachtige grachten de grootse actiescènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Daar mogen we best trots op zijn. 

Meer dan een miljoen bezoekers zag de film in de bioscoop en nog eens miljoenen zagen de film op televisie. Amsterdamned heeft een plek gekregen in ons collectieve bewustzijn. 

Het is dit jaar 35 jaar geleden dat de film uitkwam, een mooi moment om iets bijzonders te organiseren. Daarom kan op maandag 21 augustus het publiek voor één keer in deze bijzondere setting van deze klassieker genieten, op steenworp afstand van de grachten waar in de film een psychopathische moordenaar de stad onveilig maakt. 

Voorafgaand aan de film zullen er verschillende minidocumentaires van FanClub Centrum worden getoond. De avond staat dus volkomen in het teken van mooie verhalen over onze stad, zowel fictief, als non-fictief. 

Programma ‘Amsterdamned’ | 21 augustus 2023 | Hermitage Amsterdam, Amstel 51 

20:00 Inloop & ontvangst 
20:45 Welkomstwoord 
21.00 Start film ‘Amsterdamned’ 

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.