• Expositie

Heelzz on Wheelzz

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

    Op 5 mei, tijdens Bevrijdingsdag, gaan dragartiesen en taxichauffeurs samen aan tafel met burgemeester Halsema voor een vrijheidsmaaltijd waarbij samenkomst en gesprekken over discriminatie centraal staan. De vrijheidsmaaltijd is onderdeel van de expositie Heelzz on Wheelzz die wordt georganiseerd door The House of Hopelezz, samen met Taxicentrale Amsterdam, Uber en Bolt en Melkweg Expo. Deze maaltijd brengt leden van dit drag house en andere leden van de LGBTQIA+ gemeenschap samen met chauffeurs van TCA, Uber en Bolt met als doel begrip en empathie te vergroten.

    Voor velen lijkt het vanzelfsprekend om een taxi te bestellen, maar voor dragartiesten en andere leden van de lhbtq+ gemeenschap is het een uitdaging. Openbaar vervoer is vaak onveilig vanwege bedreigingen en intimidatie, en taxichauffeurs weigeren bijvoorbeeld dragartiesten mee te nemen, wat hun bewegingsvrijheid, vooral 's nachts wanneer velen van hen werken, beperkt. Daarnaast krijgen taxichauffeurs zelf ook geregeld te maken met discriminateie. De verhalen en ervaringen van deze twee gemeenschappen - die vaak meer met elkaar gemeen hebben dan wordt gedacht - worden bij elkaar gebracht met Heelzz on Wheelzz.

    De vrijheidsmaaltijd wordt aangevuld met een expositie waar persoonlijke verhalen over discriminatie worden tentoongesteld. Deze tentoonstelling zal verhalen presenteren die de diverse vormen van discriminatie belichten waarmee zowel dragartiesten als taxichauffeurs worden geconfronteerd. Deze verhalen dienen als getuigenissen van de uitdagingen en obstakels die deze gemeenschappen dagelijks ervaren, en benadrukken de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om een inclusieve en respectvolle samenleving te bevorderen. Melkweg Expo stelt als partner de locatie beschikbaar en faciliteert het gesprek en de Vrijheidsmaaltijd in Melkweg Expo. De maaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door Foundation Erwin Olaf, Gemeente Amsterdam en VFonds.