• Film

Marcel the Shell with Shoes On (2021)

Kaboom Animation Festival 2023

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 10
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

18:30 Doors 19:00 Marcel the Shell with Shoes On (2021)

Wedden dat je van Marcel zult houden? Het is dan ook gewoon onmogelijk om niet te vallen aan de Chaplin-achtige voetjes van deze schattige zeeschelp van enkele centimeters. De heerlijk naïeve Marcel is een creatie uit 2010, toen comedian Jenny Slate en regisseur Dean Fleischer Camp hem bedachten uit pure verveling op een bruiloft. Maar dat hun korte video miljoenen hartverwarmende reacties op Youtube zou krijgen, dat kwam als een verrassing. Nu, meer dan tien jaar, enkele kortfilms en een bestseller later, speelt Marcel de hoofdrol in zijn eigen stop-motion mockumentary.

Marcel (stem van Jenny Slate) woont samen met zijn grootmoeder Connie (een iets grotere en wijzere schelp met de stem van Isabella Rossellini) in een huis in L.A., verlaten door een ruziënd koppel dat het pand tegenwoordig verhuurt als Airbnb. Marcel is een bewonderenswaardige optimist die praktische oplossingen vindt voor dagelijkse problemen: hij beklimt de muren door honing aan zijn schoenen te plakken, hij maakt muziek met een stukje pasta, of hij baant zich een weg door het huis in een holle tennisbal. Maar onder zijn goedlachse schelp gaat een groot gemis schuil. Hij en Connie maakten ooit deel uit van een hele gemeenschap, die verdween bij de verhuizing van het koppel. Wanneer een filmmaker (Dean Fleischer Camp zelf) de Airbnb huurt en besluit een docu te draaien over het duo lijkt de hoop op een beter leven weer op te laaien.

Dean Fleischer Camp en Jenny Slate zijn geslaagd in een van de moeilijkste taken in de filmwereld: een paar kortfilms vertalen naar een langspeler zonder daarbij afbreuk te doen aan de ingrediënten die van Marcel een virale sensatie maakten. Sterker nog, de film geeft slim commentaar op Marcels roem. Met een scherp oog voor de poëzie van de kleine dingen des levens is Marcel the Shell with Shoes on een aangrijpende geanimeerde therapiesessie voor mens en schelp. Aan het einde van dit weekdierportret zal je stem wat kraakjes vertonen als je het over schelpen hebt. Of hij het nu zelf wilt of niet: Marcel is dé filmster van 2023!

Kaboom Animation Festival is de one-stop-shop voor het nieuwste en beste op het gebied van animatie. Van baanbrekende experimentele arthouse tot kleurrijke verhalen, Kaboom komt van 24 maart t/m 2 april tegemoet aan de animatiebehoeften van iedereen in verschillende bioscopen in Amsterdam en Utrecht, en online!