• Film

Mogul Mowgli (2020)

Black Soil Film Festival

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

20:30 zaal open 21:00 start film 22:30 einde film

Black Soil is een filmfestival met verhalen uit de wereldwijde hiphop-community. Met een uniek filmaanbod dat bestaat uit korte en lange films, classics en documentaires presenteert Black Soil cinema die diepgeworteld is in hiphopcultuur. Het thema voor dit jaar is ‘Respect The Architect,’ waarmee het festival een ode brengt aan de grondleggers, pioniers en ontstaansgeschiedenis van hiphop.

Balancerend tussen Pakistaanse familietradities, een opkomende rapcarrière en een verlammende ziekte, moet de New Yorkse rapper Zed (gespeeld door Riz Ahmed) vele hindernissen overwinnen om zijn dromen waar te maken. Aan de vooravond van de start van zijn tournee wordt Zed getroffen door een auto-immuunziekte waardoor hij niet meer kan lopen of staan. Zo koppig, of vastberaden, als hij is, probeert Zed thuis bij zijn familie in Londen te herstellen. Omgeven door zijn ouders, familie en vrienden uit zijn jeugd wordt Zed gedwongen zijn verleden, zijn familie en de onzekerheid van zijn nalatenschap onder ogen te zien.

Mogul Mowgli is de eerste narratieve film van documentairemaker Bassam Tariq (Ghosts of Sugar Land, These Birds Walk). De film is geschreven door Tariq en hoofdrolspeler Riz Ahmed (Sound of Metal, Venom, Rogue One) en vertelt een hartstochtelijk verhaal over iemand die breekt met familietradities en wiens doorzettingsvermogen en ambitie op de proef worden gesteld. Ahmed speelt Zed ongelofelijk overtuigend, mede door zijn eigen ervaring als rapper (hij bracht meerdere albums en mixtapes uit als Riz MC en is onderdeel van de rapformatie Swet Shop Boys). 

De film brengt een Zuid-Aziatisch sterrenensemble samen, met de Pakistaanse legende Alyy Khan, Nabhaan Rizwan (Informer), Sudha Bhuchar, Anjana Vasan (Spider-Man: Far from Home), Aiysha Hart (Honour, Line of Duty), en dichter en acteur Hussain Manawer. Mogul Mowgli werd goed ontvangen door critici en publiek en sleepte meerdere nominaties en prijzen binnen, waaronder bij de BAFTA's, het filmfestival van Berlijn en de British Independent Film Awards.