• Festival

Siblings of the Soil

International Women's Day 2024

Cinema Expo MILK OZ UP

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

 • Prijs:
 • € 11,50
 • Gratis voor jaarleden

Klik hier voor het tijdschema

Op 8 maart 2024 wordt de Melkweg Expo de spreekbuis voor de vergeten stemmen in het gesprek over ecofeminisme met het evenement 'Siblings of the Soil'. De klimaatcrisis is allesbehalve apolitiek; het is juist het gevolg van politieke beslissingen die voornamelijk zijn genomen door het Westen, ten koste van het Globale Zuiden. Met gebeurtenissen in gebieden zoals Gaza, Congo en Sudan, en de impact daarvan op onze planeet, wordt het steeds crucialer om in discussies over klimaatrechtvaardigheid de ervaringen en stemmen van vrouwen van kleur, die vaak worden genegeerd, centraal te stellen. Het zijn namelijk zij die vaak het hardst worden getroffen. 'Siblings of the Soil' plaatst deze vrouwen uit het Globale Zuiden in het middelpunt. Het evenement omvat een expositie en een avond vol kunst, muziek en gesprekken, gericht op het belichten van ecofeminisme. 

Het evenement omvat een expositie en een avond vol kunst, muziek en gesprekken, gericht op het belichten van ecofeminisme. De muziek wordt verzorgd door Ampfeminine, met optredens van Sennes, Ayisha Thomas en Suzooki Swift. Verder is er een artmarket met onder andere kunstprints en handgemaakte juwelen en lingerie. Ook staan er spoken wordperformances op het programma, verzorgd door Viva La Vulva, met optredens van Alejandra Ortiz, Ghazaleh en Julia-Beth Harris, en een dj-set van DJ Nata Babaju, gehost door DJ Willa. Ook brengt Bar Bario haar woonkamer gesprekken in de vorm van Bario Radio naar de Melkweg, waar zij in gesprek gaan met Chautuileo Tranamil en Victoria McKenzie

Wil je je eigen kunst creëren? Dat kan ook op deze speciale avond bij de Sip & Paint van drINKcafé. Dit onderdeel is bedoeld om gesprekken op gang te brengen en creativiteit te stimuleren, onder het genot van een drankje.

De werken van zes kunstenaars: Tiana Japp, Irina Naji, Maha Eljak, Dina El Zeneiny, Rah Naqvi en Nella Ngingo worden tentoongesteld. Deze kunstenaars bieden eerlijke perspectieven op de thema's van patriarchie, ecofeminisme en kapitalisme: van de representatie van vrouwelijkheid in Burundi tot in Palestina. Het zijn zeer actuele onderwerpen en perspectieven die worden vertaald naar verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, fotografie en zelfs kralenwerk.

Het openingsevenement start op 8 maart van 17:00 tot  22:00, de expositie is dan ook te zien tot en met 28 april in Melkweg Expo. Vanaf 9 maart is de expositie open op elke dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 19:00.

De expositie 'Siblings of the Soil' is gecureerd door Bar Bario en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Evenementen

LINE UP

Muziek (Ampfeminine) 

SENNES
Surinaams van hart en roots, geboren in de late jaren 70 en opgegroeid in Rotterdam. Elektronische muziek trok haar aandacht op jonge leeftijd. Letterlijk opgegroeid in de clubscene van de vroege jaren 90, vertegenwoordigt ze het gevoel van vrijheid en loslaten. Haar optredens, een reis door Detroit-geluiden, breaks en rauwe energieke beats, laten haar passie voor elektronische muziek zien en haar vermogen om diep verbinding te maken met haar publiek. De stijl van Senne is niet alleen muziek; het is een meeslepende ervaring die haar diverse invloeden weerspiegelt en haar toewijding aan haar vak.

Ayisha Thomas
Ayisha Thomas bewandelt een uniek muzikaal pad en adresseert actuele maatschappelijke en politieke kwesties door middel van uitgesproken liedjes. Geïnspireerd door soulsterren uit de jaren 90 zoals Lauryn Hill, voegt ze optimisme en humor toe aan haar composities, wat resulteert in een verfrissende kijk op politieke uitdagingen. Elk nummer laat een diverse mix zien van soul, geluid en ervaringen, geïnspireerd door jazzy percussie, melodische baslijnen en Aziatische/Afrikaanse instrumenten. Beïnvloed door reggae en moderne R&B, fungeert de muziek van Ayisha als een aangrijpende soundtrack voor systematische fouten. Door haar kunst als een cathartisch uitlaatklep te gebruiken, streeft ze ernaar om de mindset van de machthebbers te veranderen en hen aan te sporen tot positieve verandering in onze steeds veranderende wereld.

Suzooki Swift
"Loudest show, Fab, High energy, A show you can’t get over" - zo beschrijven fans de optredens van Suzooki Swift. Als muziekproducent en zelfverklaarde rap villain, creëert Suzooki Swift muziek die onverzoenlijk is. Met krachtige beats, vaardige en veelzijdige vocalen, en teksten die balanceren tussen speels en gewelddadig, weet ze het publiek te boeien met haar felle aanwezigheid en hoge energie. Haar muziek resoneert met fans van hiphop, rock, harde elektronische genres en queer rap, en geeft hen kracht om hun eigen realiteit te creëren en zich onoverwinnelijk te voelen.

▷ Storytelling

Ghazaleh Ghobadi
Ghazaleh Ghobadi is een kunstenaar, verhalenverteller en creatieve producent met een wetenschappelijke achtergrond (Ph.D. medische natuurkunde). Na vele jaren van eenzaamheid te hebben ervaren, eerst in Iran als vrouw en later in Nederland als immigrant, creëerde het vertellen van verhalen en de vrije expressie van haar verhalen op doek een brug voor haar om verbinding te maken met de wereld. Ghazaleh heeft een bijzonder inzicht in het leven dat mensen vaak ontberen, omdat ze kleine details opmerkt die meestal over het hoofd worden gezien. Met haar verhalen en schilderijen brengt ze die details aan het licht en opent ze de deur naar een wereld die anders over het hoofd wordt gezien. Ze pleit voor het maken van kunst zonder censuur en promoot kunstenaars die durven de censuurgrens binnen Iran te overschrijden. Gelovend in de kracht van collectieve inspanningen voor verandering, durft ze maatschappelijke en politieke kwesties aan te kaarten en werpt ze licht op onrechtvaardigheden die aandacht vereisen.

Alejandra Ortiz
Een bruine Mexicaanse transvrouw met een geschiedenis van marginalisatie, geweld, sekswerk en andere intersecties. Sinds 2015 in Nederland. Alejandra wijdt haar activisme aan de zichtbaarheid en empowerment van gemarginaliseerde gemeenschappen met projecten van organisaties en collectieven zoals TNN, TranScreen Film Festival, Queer Network Alliance, Transgender Europe en haar collectief; Papaya Kuir. In 2022 werden haar memoires De waarheid zal me bevrijden uitgegeven door Lebowski Publishers. In 2023 ontving ze de Winq Community Award. Haar boek is geselecteerd als een van de tien regenboogboeken in de Nederlandse taal, en ook genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Ze is de curator van de Pride Photo Award 2024.

Alejandra zal aan de hand van een boek van de Argentijnse auteur Camila Sosa Villada reflecteren over de betekenis van vrouwelijkheid, terminologie en manieren om betere bondgenoten te zijn in de gezamenlijke strijd tegen het patriarchaat.

▷ Spoken word

Julia-Beth Harris
Julia-Beth Harris schrijft creatieve teksten en voert ze op. Met een achtergrond in grafisch- en modeontwerp belichamen haar woorden een visuele, meerlagige kwaliteit. Van een poëzie-installatie en voice-over voor de digitale kunsttentoonstelling van Nxt Museum tot een poëtisch performancekunstwerk voor het Amsterdam Fringe Theaterfestival, Julia-Beth's creatieve schrijven inspireert op het snijvlak van literatuur en kunst. Met identiteiten op verschillende continenten, Zuidelijk Afrika en Noordelijk Europa, fungeert het werk van Julia-Beth als een brug tussen culturen, waarbij internationale gemeenschappen met gratie, intellect en een rustig beheerste podiumaanwezigheid samenkomen.

▷ Art market

Deelnemers:

 • Ari - @titsdn
 • The Ovaries - @the_ovaries
 • Catalina - @hello_catalina
 • Daisy lee - @miz_lee_the_pastie_chef
 • Power of appearance - @powerofappearance.store
 • Leyla Ali - @leyla_ali_illustration
 • Ghazaleh - @ghazaleh_streamind
 • Tamia - @tamiaarielle
 • Angie - @tesorosdemujer
 • Christa -  @poiseelegance.satinnoirmarie
 • Sabina Schreurs - @sabina.schreurs
 • Alov art - @alov__art
 • Julia Beth Harris @julia_beth_harris