• Film

Violist Zonder Viool (2023)

IN-EDIT Music Documentary Film Festival

Q&A: Bob Entrop

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info

14:30 Doors 15:00 Violist Zonder Viool (2023)

IN-EDIT is weer terug! De zesde editie van het muziekdocumentaire-festival vindt dit jaar plaats van 11 t/m 21 april in de Melkweg. Ook dit jaar zijn er weer vele mooie nieuwe muziekfilms te zien, zoals deze aangrijpende documentaire over violist Nello Mirando Weis, met Q&A!

Nello Mirando Weis (67) was de eerste violist van het ooit beroemde Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando. Nello heeft zijn hele leven, door een aangeboren ruggenmergaandoening, met twee en een halve vinger moeten spelen. Deze film is min of meer een vervolg op de 15 jaar geleden gemaakte film ‘Zigeunermuziek doet pijn‘ waarin Nello met succes werd geopereerd. Alleen na een aantal jaren sloeg zijn ziekte weer genadeloos toe en moest hij definitief stoppen met spelen. Op een galerijflat in Arnhem op 9hoog blikt hij terug op een leven met drank, drugs, echtscheidingen en geen tijd voor zijn kinderen. Nu heeft hij noodgedwongen ontdekt dat er meer is dan alleen muziek. Zijn kinderen en kleinkinderen geven een nieuwe invulling aan zijn leven anders had hij er, naar eigen zeggen, al een einde aan gemaakt want hij mist nog elke dag de aandacht en het applaus. Nu geeft hij alleen met zijn stem les aan zijn neven en Utrechtse studenten. Tijdens het filmproces kreeg hij een oproep voor een nieuwe operatie, maar toen heeft zich een drama voltrokken.

Na afloop van de film vindt een Q&A plaats met regisseur Bob Entrop.

In de Melkweg vinden vaak gelijktijdig verschillende soorten programma’s plaats, zoals concerten, clubnachten en films. Houd er rekening mee dat er af en toe geluidsoverlast kan zijn van andere programma's tijdens de vertoning.