Interview: Iris de Vries

Interview: Iris de Vries

Melkweg biedt de mogelijkheid je te ontwikkelen als maker, artiest of ondernemer en je weg te vinden in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Voor Young Creatives interviewen we makers die deze kans hebben gekregen en daar meer over willen vertellen. Deze keer: Iris de Vries.

Wie ben jij, wat doe je en wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?
Ik ben Iris, 23 jaar en ben videograaf, editor en vormgever bij Iris L Studio. Ik vind het tof om verschillende dingen tegelijk te doen. Zo geef ik bijvoorbeeld naast mijn creatieve werkzaamheden ook les en werk ‘s nachts achter de bar in een club. Naast mijn werk ben ik het liefste veel met muziek bezig. In dansen kan ik echt mijn energie kwijt. Sterker nog, nu ik er even bij stil sta: werk maken dat een koppeling vormt tussen muziek en kunst, daar word ik echt warm van. Ik houd van maken en op deze manier hoop ik anderen ook te inspireren.

Hoe ben jij verbonden aan Melkweg?
In 2019 liep ik stage bij de marketingafdeling van Melkweg. Hier verzorgde ik de content creatie en video edits voor de socials. Gelukkig eindigde mijn stage net voordat covid begon, zo heb ik nog net alle concerten en clubnachten mee kunnen maken voordat er tijdelijk een einde kwam aan alle programmering. Nu nog steeds heeft Melkweg eigenlijk een speciaal plekje in mijn hart.

Wat heb je meegenomen uit je tijd bij Melkweg?
Ik zat tijdens mijn stage net in de bloei richting m’n twintiger-jaren. Melkweg heeft mij geleerd hoe netwerken werkt en de kans geboden om mezelf meer open te stellen. Elke dag was weer anders en ik kwam vanzelf in gesprek met een heleboel verschillende mensen. Melkweg heeft daarom op persoonlijk vlak een veel grotere invloed gehad dan ik in eerste instantie had gedacht. 

Heb je een leuke anekdote over je tijd bij Melkweg?
ADE in het jaar van mijn stage was something else. We gingen alle feesten af, in de missie om een aftermovie te maken. Wat heel vet was, overigens. Maar na een heleboel slaaptekort en edit uren is het uiteindelijk nooit gepubliceerd. Gelukkig konden we er wel erg om lachen, haha.  

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Ik zou nog graag zelf - grote - projecten willen opzetten. Een idee dat echt vanuit mij komt, en de juiste mensen eromheen verzamelen die hier ook iets voor voelen. Ook zou ik werk willen maken voor, of op een of andere manier verbonden zijn, met een platenlabel. Jonge artiesten helpen met het opzetten van hun merk en identiteit, dat lijkt me ook wel wat.  

Als jij jonge mensen nu een les zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
Blijf continue leren en om je heen kijken. Veel mensen om je heen - ook buiten je directe kringen - kunnen je mogelijkheden bieden. De meeste connecties gaan nou eenmaal via, via. Ga naar plekken waar jij denkt mensen te ontmoeten die in je gewenste scene zitten. En: leg de druk niet te hoog voor jezelf en heb niet het idee dat je moet concurreren met anderen. 

Ook stage lopen bij Melkweg? Dat kan! Bekijk hier het stage-aanbod.