LIVEUROPE

Het Liveurope platform is een kwaliteitslabel voor concertzalen die bijdragen aan Europese diversiteit. Liveurope wil een boost geven aan het programmeren van jonge Europese acts en het bereiken van een nieuw publiek. Opgericht in 2014, is Liveurope het eerste platform dat zich hier actief mee bezig houdt.

We stellen met trots Liveurope voor, het eerste pan-Europese initiatief dat concertzalen ondersteunt bij de promotie van opkomend muzikaal talent uit Europa. Zo kunnen we samen de diversiteit van de rijke muziekscene van de EU vergroten. De kernmissie is om nieuwe en getalenteerde Europese artiesten kansen te bieden om op iconische podia te spelen en hun eigen publiek te vinden over de grenzen heen. 

Sinds 2014 moedigt Liveurope 24 van de meest iconische Europese concertzalen aan om hun programma's te diversifiëren en op zoek te gaan naar de opkomende Europese artiesten die nog ontdekt moeten worden. Het platform biedt een vangnet aan alle Liveurope-locaties om meer veelbelovende talenten uit alle EU-landen te boeken en brengt ze naar ons. 

In de afgelopen zeven jaar heeft Liveurope al meer dan 4200 kunstenaars ondersteund die 40 Europese nationaliteiten vertegenwoordigen. Dankzij het financiële bonussysteem van het platform hebben de Liveurope-locaties ongeveer 46% meer opkomende Europese artiesten geboekt.

Het platform wordt medegefinancierd door het Creative Europe Program van de Europese Unie. Het lanceert ook regelmatig initiatieven met nationale overheidsinstanties en stichtingen om de mobiliteit van kunstenaars in bepaalde regio's te stimuleren. Een daarvan is het Above 55° initiatief, ondersteund door het Nordic Culture Fund, dat tot doel heeft de zichtbaarheid en boekingsmogelijkheden van jong Scandinavisch talent te vergroten.  

Spotlight op enkele van de meest veelbelovende acts die de podia van de Liveurope-locaties in de komende weken overnemen.

Wie zijn de Liveurope-leden?
Liveurope brengt internationale zalen binnen Europa dichter bij elkaar. Het platform wordt gecoördineerd door Ancienne Belgique, een concertzaal in het hart van Europa: Brussel. De concertzalen worden geselecteerd aan de hand van hun toewijding wat betreft het boeken van Europees talent, hun professionele infrastructuur en hun internationale reputatie. 

De volgende zalen zijn lid:

Wat betekent het label 'Liveurope'?
Bij de concerten met het label “Supported by Liveurope” presenteren en programmeren we talentvolle Europese artiesten! Deze artiesten staan veelal nog aan de start van hun professionele muziekcarrière, maar zijn veelbelovend en maken aanspraak op internationaal succes. Door in onze zalen te spelen verhogen deze acts hun zichtbaarheid in het internationale muziekcircuit en op deze wijze worden ze geholpen om hun internationale carriere verder uit te bouwen. 

Wat houdt het Creative Europe-programma in? 
Het doel van het Creative Europe-programma van de Europese Unie is het ondersteunen van Europese culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. Liveurope was een van de eerste initiatieven dat werd ondersteund door dit programma en heeft de verantwoordelijkheid om nieuwe artiesten en muziek naar buiten de eigen landsgrenzen en heel Europe te brengen. 

Wat is Above 55°? 
Above 55° is een muziekproject wat ondersteund wordt door het ‘Nordic Culture Fund’ ihkv het Pulsinitiatief en heeft als doel het vergroten van de zichtbaarheid en de boekingsmogelijkheden van aanstormend Noords talent wat wordt geselcteerd door Liveurope's drie ‘Nordic’ members: Blå, Debaser and Vega. 

In het overzicht hieronder vind je ons complete Liveurope-programma!

Evenementen