RENS, JAIR & OME UNCLE: HET VUNZIGSTE TRIO VAN AMSTERDAM

Ze staan bekend om hun energieke en soms impromptu sets, ze maken een dynamische mix van oldschool r&b, Nederhop en elektronische pop én ze vieren hun 100e show op 9 mei in de Melkweg. We hebben het over Rens, Jaïr & Ome Uncle, het vunzigste trio van Amsterdam. Wie zijn deze kleurrijke figuren die je écht eens moet leren kennen? We spreken ze in aanloop naar hun show op 9 mei.

Hoe is het allemaal begonnen voor jullie?

Rens: "Het is ontstaan in de oude studio van Jha, in een schuur. We maakten voor de lol wat muziek. Uit één liedje kwamen meerdere liedjes. Uit meerdere liedjes kwamen een paar shows en toen sloot Ome Uncle zich aan."

Ome Uncle: "We hebben vanaf het begin gelijk gekeken naar mijn rol als DJ en proberen op die manier het standaardplaatje van ‘de hiphop DJ’ te ontstijgen. In plaats van een guy die achter op het podium staat en de plaatjes draait, ben ik echt onderdeel van de act. Ik rap en zing mijn eigen verse."

Jaïr: "De eerste show bevond zich in een partytent - eigenlijk begon het afbreken daar al. Toen de shows kwamen kwam Ome Uncle erbij en was het team compleet."

Rens: "Laatst zei een vriend van ons dat hij het een gek idee vond dat wij repeteren. “Ik heb altijd het gevoel dat jullie ergens komen, het podium op stappen en gewoon Rens Jaïr en Ome Uncle zijn.” Dat voert ook wel de boventoon in onze muziek en onze live shows: het voelt uit de losse pols, maar er zit echt veel tijd en liefde in."

Wat zijn de hoogtepunten geweest in de 99 shows die jullie hebben gedaan?

Rens: "De release show van ‘Staart van het Draak’ was in een gele onderzeeër. Dat was vroeger een oude seksboot in Parijs en ligt nu op de NDSM, waar daarvoor al tien jaar lang niks meer mee was gedaan."

Ome Uncle: "We hebben daar een week lang lopen klussen en schoonmaken om alles in orde te maken. Maar dat moest ook wel, want als wij iets organiseren dan willen we altijd dat het meer is dan een evenement. Er zijn daar mensen weggelopen met tattoos die ze voor de rest van hun leven met zich mee dragen."

Rens: "Toen hebben wij een ijzersterke show gespeeld. Na ons speelde Zwart Licht, wat hiphop zwaargewichten zijn. Ze waren oude mentoren van mij, dus ik had ze gebeld. Al zes jaar hadden ze niet meer samen opgetreden. Toen zeiden ze: “Voor jou komen we dit doen, we komen langs.” Als bekroning van de avond, sprak ik na afloop was na afloop Hayz, de producer bij Zwart Licht. Hij zei: “Wat jullie op deze avond hebben gecreëerd, deed me denken aan onze eigen eerste albumrelease in Bitterzoet.” Dat was wel crazy. Ik ben op een gegeven moment van die onderzeeër weggelopen en heb een traantje gepinkt."

Jaïr: "We hebben ook veel shows gespeeld op festivals, in poppodia, in anti-kraakpanden. We hebben die ene silent disco-show gedaan. We hebben een keer om 9 uur ‘s ochtend in de EKKO opgetreden voor allemaal eerste- en tweedeklassers."

Ome Uncle: "Wat wij het leukst vinden en waar de mooiste herinneringen aan vastzitten, zijn de momenten dat je ergens binnenkomt, en denkt: er gaan hier straks 300, 400 man staan, maar dat is echt onmogelijk. Er is geen podium, er is amper een geluidssysteem - en het dan alsnog te laten lukken en van het onmogelijke het mogelijke te maken."

Rens: "Soms is het zelfs beter gegaan dan als er wel een podium was geweest. Laatst in Rotterdam, bijvoorbeeld. We speelden die avond twee shows, allebei echt laat. Eentje om half drie bij Weelde, en eentje om half 3 in een grote kas."

Jaïr: "Toen we daar kwamen bleek er geen stage te zijn, dus we hebben vijf minuten voor de show ergens een tafel vandaag getrokken en BAM, midden in de zaal gezet."

Rens: "Alleen zakte die tafel steeds in. Toen heeft Goos de manager en iemand van productie - waarvan één best een klein meisje - een uur lang die tafel vastgehouden terwijl Jha, Oompie en ik daarop de zaal aan het slopen waren. Eens in de vijf minuten moesten ze een harde trap geven tegen die poten zodat we niet onderuit gingen."

Jaïr: "En wij dansen op dat ding, hahaha."

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? Waar willen jullie naartoe?

Rens: "We gaan allemaal leuke dingen doen! We zijn nog steeds op de chase om Lowlands te kunnen spelen, we gaan een kinderdroom waarmaken: de TVTAS-tour, we gaan alle waddeneilanden af, we gaan de Sunnyside Up spelen, hoogstwaarschijnlijk Into The Great Wide Open, Oerol, Madness - en dan is er op het laatste waddeneiland vast een café waar we even langs moeten komen om de tour af te maken, haha - en in het najaar gaan we de poppodia langs."

En wat kunnen we verwachten van de 100e show hier op 9 mei?

Rens: "Wat voor ons belangrijk was bij het organiseren van deze show, was het uitnodigen van de tofste acts die we in de afgelopen jaren hebben gezien. We worden afgetrapt door Sachee, ze zijn een harde band. Daarna komt Lenny van Hout met fascinerende poëzie. En dan sluit Kurashi Soundsystem af met een unieke mix van Caribische, Latijnse, Afrikaanse en Europese invloeden."

En als de uitsmijter, wat kunnen we van júllie verwachten op 9 mei?

Rens: "We gaan een nieuwe plaat spelen, dat is leuk. Ik heb het gevoel dat deze plaat het beste is gelukt. Oompie gaat een paar zanglijnen doen. We gaan dingen met live instrumenten doen tijdens de show. Elk nummer is live hard. We gaan voor een hele strakke show."

Jaïr: "Belangrijk is dat iedereen de nieuwe plaat gaat luisteren. Vorige week kwam de single Time Out uit, en op 2 mei de EP ‘RJO 3’. Dat gaan we spelen op 9 mei. Als dat niet wordt meegezongen dan..."

Rens: "Dan gaan we huilen."

Ome Uncle: "Dan gaan we huilen en dan gaan we naar huis."

Jaïr: "Nee, dan gaan we gewoon door."

Rens: "Maar het zou wel leuk zijn als iedereen meezingt."

Ome Uncle: "Het zou inderdaad wel leuk zijn als iedereen meezingt."

Rens: "Dus kom naar onze 100e show op 9 mei in de OZ van de Melkweg. Het wordt een avond vol muziek, poëzie en kunst. Het wordt een avond om te lachen, te zweten en al je zorgen te vergeten. Het wordt een avond om nooit meer te vergeten."

Rens, Jaïr en Ome Uncle staan 9 mei in de OZ. Bij zijn? Check hier de eventpagina voor tickets en meer informatie.

Foto's: Valérie Broek

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.