OPEN CALL: FOLLOW '22/'23

Fotolab Kiekie en Melkweg Expo zoeken opkomend talent! Ben je een beginnende fotograaf of beeldmaker met een ambitieus plan voor een lokaal en maatschappelijk betrokken project dat gesitueerd is in Amsterdam? Meld je aan voor Follow – een persoonlijk coachingstraject voor beginnende kunstenaars. Voor deze speciale, uitgebreide thema-editie krijgen zeven beeldmakers elk een werkbudget van €2000,- euro en de opdracht een nieuwe serie of werk te maken dat reflecteert op het Amsterdamse stadsdeel waar zij wonen, werken, zijn opgegroeid, of waar zij op de één of andere manier affiniteit mee hebben. Vijf maanden lang worden ze begeleid door het Melkweg Expo team, Denise Woerdman (Fotolab Kiekie) en verschillende externe experts uit het fotografieveld. Het resultaat van dit traject wordt halverwege 2023 gepresenteerd in de Melkweg en gebundeld in een speciale editie Kiekie-stadskrant. 
 

VOOR WIE
Follow is bedoeld als ontwikkelingstraject voor startende fotografen en beeldmakers.

 • Je bent niet langer dan vijf jaar geleden afgestudeerd
  of
 • Je bent als autodidact (beginnend) professioneel bezig met fotografie.
 • Je woont in Nederland en idealiter in Amsterdam.
 • Je project is maatschappelijk betrokken en reflecteert op de Amsterdamse samenleving, met in het bijzonder jouw eigen leef- en/of werkomgeving/woonplaats/buurt.
 • Je hebt affiniteit met de stad Amsterdam; je komt hier vandaan, werkt en/of woont hier.
   

WAT
We zijn op zoek naar kleine, persoonlijke projecten en verhalen die dichtbij huis - in of rondom jouw eigen geboorte-, woon- en/of werkplaats in Amsterdam - plaatsvinden. De coronapandemie heeft ons allen gedwongen letterlijk en figuurlijk meer naar binnen te keren en onderwerpen dichterbij huis te zoeken. En hoewel de wereld inmiddels gelukkig meer geopend is, heeft het de manieren waarop we naar de wereld en onze nabije omgevingen kijken ongetwijfeld voorgoed veranderd. Wellicht ben je jouw eigen buurt(genoten), familie of vrienden wel met andere ogen gaan bekijken de afgelopen jaren. Misschien ben je iets te weten gekomen over een sociaal-maatschappelijk probleem in jouw buurt waar je eerder geen weet van had. We zijn op zoek naar projecten die jouw omgeving met andere ogen - of door een andere lens - zijn gaan bekijken, en die samen onze hoofdstad visueel in kaart brengen op een niet eerder vertoonde en verrassende manier.

INZENDEN
Inzenden is mogelijk t/m 11 december 2022. Fotografen kunnen zich kandidaat stellen door een formulier te uploaden op de website van Fotolab Kiekie met:

 • Een map met foto’s van het project(idee)
 • Plan van aanpak, motivatie en artist statement of inhoudelijke projectomschrijving (max. één A4)
 • Een document met daarin je contactgegevens en indien van toepassing, opleiding en afstudeerjaar
   

JURY
Uit de ingezonden voorstellen worden zeven beeldmakers geselecteerd om deel te nemen aan Follow ‘22/’23. Over het selectieproces en de uitslag wordt verder niet gecorrespondeerd.

Follow wordt mede mogelijk gemaakt door Fotolab Kiekie, Melkweg Expo en het Mondriaan Fonds.

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.