RADAR INTERVIEW: JAÏR FARIA & THOMAS NICOLAS

Redactie: Lian de Rijke

De hotste nieuwe acts ontdek je bij Melkweg RADAR. Op vrijdagavond 10 november ontvangen we Thomas Nicolas en Jaïr Faria. De één singer-songwriter in hart en nieren, als straatmuzikant in het Vondelpark ontdekt. De ander een ambitieuze creatieveling, die de smaak te pakken kreeg na een hit met zijn vader (Glen Faria). We spraken ze in de aanloop naar hun RADAR-show!
 

Ha beide! How’s life? Wat houdt jullie bezig momenteel?

Thomas:November is een mooie maand waarin veel shows door het hele land gepland staan. Verder ben ik veel aan het schrijven, zodat ik binnenkort weer nieuwe muziek kan uitbrengen. Nu Ajax nog even terug naar het linkerrijtje en dan is mijn herfst weer dik in orde.”

Jaïr: “Op dit moment zit ik veel in de studio, voor nieuwe muziek. Het afgelopen jaar heb ik een aantal optredens kunnen doen voor radio en tv. Naast muziek heb ik een passie voor fashion en mocht ik laatst voor het eerst meelopen voor Amsterdam Fashion Week.”

Wat is de drijfveer achter jullie muziek?

Jaïr: “Veel van mijn nummers gaan over liefde en heartbreak. Ik gebruik muziek echt om mijn gevoelens te kunnen uiten.”

Thomas: “Ik heb jaren als straatmuzikant gespeeld op pleinen en in parken. Wat mij betreft deed ik daar precies hetzelfde wat ik nu op podia en op de radio wil bereiken. Het publiek een paar minuten per liedje alles om zich heen laten vergeten en ze helemaal meenemen in het verhaal van het liedje; dat is mijn drijfveer. Fucking vet dat dat kan toch?”

"Als straatmuzikant wilde ik hetzelfde bereiken als nu: het publiek alles om zich heen laten vergeten, en ze helemaal meenemen in een liedje. Fucking vet dat dat kan toch? "

Thomas Nicolas

Hoe komen jullie songs tot leven? Kunnen jullie ons meenemen in het schrijfproces?

Thomas: “Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met schrijven. Vaak komt het eerste idee als ik naar de supermarkt wandel of in de trein zit. Ideetjes die aan komen waaien zijn meestal de beste. Uiteindelijk blijf ik wel een singer-songwriter; ik zou niet willen dat mijn liedjes door anderen geschreven worden.

Sommige muzikanten kun je elk nummer in hun schoot werpen en dan zingen ze het vol overtuiging en beleving. Ik moet de tekst zelf echt voelen om het overtuigend te brengen op de plaat of op het podium. Tekst is daarom belangrijk voor me. Met de juiste mensen, die mij goed snappen en waar het mee klikt, vind ik het wel leuk om samen te schrijven.”

Jaïr: “Het proces verschilt eigenlijk per nummer. Het kan zijn dat er eerst een melodie in mijn hoofd ontstaat en later pas de akkoorden, of andersom. Wanneer ik een idee heb, probeer ik eigenlijk gelijk naar de studio te gaan om zo veel mogelijk op te nemen. Dit doe ik vaak met een producer of andere muzikant, maar soms ook alleen.”

Hoe zou je je eigen muziek omschrijven?

Jaïr: "Ik zou mijn sound en stem als R&B en neo-soul omschrijven. Verder luister ik ook veel naar indierock/pop en probeer ik al deze stijlen met elkaar te combineren. Dan kom je uit op een soort alternative."

Thomas: “Uiteindelijk komt wat ik doe vooral voort uit Americana en folkmuziek, en heb ik daar mijn eigen, wat modernere draai aan gegeven. Emotionele en verhalende muziek dus, met een rauw randje.”

"Ik zou mijn sound en stem als R&B en neo-soul omschrijven. Verder luister ik veel naar indierock/pop, dus dan kom je uit op een soort alternative."

Jaïr Faria

We zijn heel benieuwd: wat kunnen we van deze Radar-avond verwachten?

Thomas: “Het weer buiten is om te janken en het is vroeg donker. Des te warmer en fijner gaat de Radar-avond worden. Ik sta alleen op het podium, met m'n gitaar en m'n stem en ik wil een old school, intiem optreden geven zoals je ze in de jaren '60 in een folkclub in New York had kunnen zien. Maar dan met splinternieuwe muziek van mij.

Jaïr: “Ik wil graag een intiem huiskamergevoel creëren, waarbij ik afwissel tussen uptempo songs en ballads. Ik wil deze avond het publiek echt kennis laten maken met mij en mijn muziek.”

Laatste vraag: welke artiest staat er momenteel op jullie eigen radar?

Jaïr: “Van Nederlandse bodem luister ik graag naar Froukje. En als ik het internationaal bekijk, is dat Tamino. In mijn RADAR-show ga ik zelfs een cover van hem performen!”

Thomas: “Real Farmer, die zichzelf een "dwars punk kwartet uit Groningen" noemen. Als dat op zichzelf niet overtuigend genoeg klinkt: ze zitten nu ook bij het label van Pete Doherty. Als ze in de UK punk uit Groningen gaan importeren, dan doe je iets goed als band!”
 

De nieuwe Sophie Straat, S10 of Ploegendienst ontdekken? Bij Melkweg RADAR ontvangen we de nieuwste acts van het moment.

OP DE AGENDA:

    A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

    ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

    De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
    Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.