RADAR x THE GOOD NOISE: 'IK DURF NU TE ZEGGEN: JE MOET NAAR MIJN MUZIEK LUISTEREN'

Afgelopen zomer presenteerden Poldertheater & Melkweg RADAR: THE GOOD NOISE. Een project waarin jongeren met een passie voor muziek de kans krijgen om samen met professionals uit de muziekwereld aan hun act te werken. Het project wordt afgesloten met een concert, wat afgelopen jaar in de Melkweg plaatsvond, waar ze voor het eerste hun nummer ten gehore brachten aan het publiek. Nu keerden drie van deze talenten terug voor hun eigen set op het RADAR podium: Nairo, Ashley en Ebony. We spraken hen op de dag van de show in de UP foyer.

Kun je jezelf even voorstellen en vertellen hoe je bij The Good Noise bent gekomen?

Nairo: Ik ben Nairo en ik ben 15 jaar. Ik was op school toen mensen van Polder Theater langskwamen met hun MacBook om een liedje te maken. Ik schreef een tekst en ze vonden me wel hard! Ze wilden me graag hebben bij The Good Noise, en zo begon het allemaal. Tijdens de vakantie heb ik mijn eerste nummer geschreven. Het gaat over mijn leven, de chaos en wat wel en niet mag - een beetje kattenkwaad, ja toch.

Wat inspireert jou om muziek te maken en hoe onderscheid je jezelf van andere rappers?

Nairo: Ik heb niet echt één inspiratiebron, maar toen ik laatst bij een concert van Boef was en al die mensen zag, dacht ik: dat wil ik ook. Ik wil muziek maken om de muziek zelf. Veel rappers willen rappen, maar kunnen het niet echt. Ik wil puurheid brengen. Luister niet alleen naar de flow, maar ook naar de inhoud van de tekst. Dat is wat ik bedoel met oprechtheid. Ik wil dat mensen zichzelf in mijn teksten kunnen verplaatsen.

Wat wil je dat mensen meenemen uit jouw muziek?

Nairo: Als je wilt weten hoe ik me soms voel, moet je gewoon naar mijn teksten luisteren. Ik hou er niet van om over gevoelens te praten, dus ik zet ze in mijn muziek, snap je. Dat maakt het complete plaatje. Vanavond kunnen jullie veel energie van mij verwachten. Het is mijn tweede keer in de Melkweg en dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ooit wil ik optreden in Afas Live en gewoon kunnen leven van mijn muziek. En als je met me wilt samenwerken? Dan moet je betalen, hahaha.

Hoe heeft The Good Noise jou geholpen in je ontwikkeling als artiest?

Nairo: The Good Noise heeft me vooral geholpen om socialer te worden. Eerst was ik niet zo van,  "hoor deze pokoe” of “is dit hard?" Maar nu weet ik dat het belangrijk is om je netwerk op te bouwen en gewoon in jezelf te geloven. Ik heb nu het zelfvertrouwen om te zeggen: je moet gewoon naar mijn muziek luisteren.

En toen mijn poëzie eenmaal muziek werd, dacht ik: dit is wel echt mijn purpose in life.

Ashley

Kun je jezelf voorstellen en vertellen over je act? Hoe ben je bij The Good Noise gekomen?

Ashley: Hey, ik ben Ashley, mijn artiestennaam is De$tiny. Twee of drie jaar geleden kreeg ik een berichtje van The Good Noise toen het net begon, dat ze gelijk aan me moesten denken. Dus ik dacht, nou prima weet je, we gaan gewoon checken. Ik wilde graag netwerken en me ontwikkelen, dus ik ben daar aan mee gaan doen. En dat was super leuk! Ik heb zoveel dingen geleerd: stage presence, zangtechnieken. En dat was echt super leuk. Ik heb er zeker geen spijt van.

Wat is de rode draad in jouw muziek?

Ashley: Dat kan van liefde en heartbreak zijn, tot aan chaos, tot aan noem het allemaal maar op. Alle gevoelens komen terug in mijn muziek. Ik wil het ook gewoon zo real mogelijk houden. Zo dicht mogelijk bij mezelf. En eigenlijk ook gewoon de jongere mensen om mij heen en mijn omgeving gewoon echt inspireren.

Wat wil je overbrengen met je muziek?

Ashley: Mijn muziek is eigenlijk een soort boodschap van doorzettingsvermogen, denk ik. Ik bedoel, ik geloof echt dat als je keihard blijft werken aan je dromen, uiteindelijk alles op zijn plek zal vallen. 

Ik schrijf al poëzie en spoken word. sinds mijn achtste. En vanuit daar ben ik uiteindelijk liedjes gaan schrijven. En toen mijn poëzie eenmaal muziek werd, dacht ik: dit is wel echt mijn purpose in life. 

Wat zijn je toekomstplannen in de muziek?

Ashley: Mijn ultieme droom is natuurlijk om van mijn muziek mijn werk te maken, mijn geld daarmee te kunnen verdienen. En ik zou echt graag op grote stages over de hele wereld willen optreden, weet je? Binnenkort heb ik zelfs een gig gepland in Londen! Op 28 juni, dus kom maar checken.

Iedereen altijd wel iets te melden heeft over de muziek die je maakt, ook op een positieve manier! ‘Je zou dit kunnen doen, of misschien is dit mooi’. Maar ik maak muziek voor mezelf, omdat ik het gewoon zo leuk vind.

Ebony Winter

Kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je en wat voor muziek maak je?

Ebony: Hey, ik ben Ebony Winter, maar je kunt me gewoon Ebony noemen. Ik ben 21 jaar, bijna 22, en ik kom uit Rotterdam. Mijn muziek valt voornamelijk onder de genres R&B en soul.

Je maakt deel uit van The Good Noise. Hoe ben je daar terechtgekomen en wat heeft het voor jou betekend?

Ebony: Grappig verhaal eigenlijk. Ik zag een aankondiging op Instagram voor een zanglesreeks van een van de coaches van The Good Noise. Tegelijkertijd kwam ik ook een advertentie tegen voor The Good Noise zelf. Hoewel ik nog nooit mijn eigen muziek had gemaakt en behoorlijk onzeker was over mijn songwriting, besloot ik toch mee te doen aan de zangles. Na de eerste kennismaking met de groep was ik meteen enthousiast! Want het waren allemaal heel veel diverse jongeren, dus echt van 12 tot en met 23 jaar. Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagd en ben ik gaan meedoen. Het ging allemaal best snel, eigenlijk.

Je hebt inderdaad al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Hoe is dat proces voor jou verlopen?

Ebony: Klopt, de bal is inderdaad snel gaan rollen. Ik kom oorspronkelijk uit Breda, maar verhuisde naar Rotterdam voor mijn studie. In mijn coverband, waar ik in Breda in zat, deed ik vooral disco, funk en soul nummers. Maar het begon te kriebelen om mijn eigen muziek te maken, vooral tijdens mijn tijd bij The Good Noise. Ik heb toen mijn producer ontmoet en ik had direct echt een band met haar. Toen we eenmaal een aantal nummers hadden gemaakt, heb ik toch een beetje dat knopje omgezet en ik dacht van, weet je, ik moet gewoon dingen gaan doen. Met die mentaliteit kwam ik bijvoorbeeld in een uitzending van Humberto Tan terecht.

Wat is de rode draad in jouw muziek en welke boodschap wil je overbrengen aan je luisteraars?

Ebony: Mijn muziek is een mix van R&B en soul met teksten die gaan over zelfacceptatie, het helen van trauma's en andere persoonlijke thema's. Ik schrijf vooral vanuit mijn eigen ervaringen en emoties, in plaats van te focussen op wat het publiek wil horen. 

Ik heb door de jaren heen gemerkt dat iedereen altijd wel iets te melden heeft over de muziek die je maakt, ook op een positieve manier! ‘Je zou dit kunnen doen, of misschien is dit mooi’. Maar ik maak muziek voor mezelf, omdat ik het gewoon zo leuk vind. En ik hoop juist dat ik dat enthousiasme kan overbrengen op het publiek.

Wat zijn je toekomstplannen in de muziek?

Ebony: Momenteel wil ik gewoon zoveel mogelijk muziek blijven maken en optredens blijven doen. Als onafhankelijke artiest vind ik het leuk om alles zelf te regelen, ook al kan dat soms behoorlijk veel werk zijn. Ik geniet ervan om mijn eigen weg te banen in de muziekindustrie op mijn manier. Dus eigenlijk wil ik gewoon blijven doen wat ik nu doe, maar dan op een grotere schaal.

De nieuwe Sophie Straat, S10 of Ploegendienst ontdekken? Bij Melkweg RADAR ontvangen we de hotste nieuwste acts van het moment.

Foto's: Daisy Stoffer

Evenementen

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.