• Film

Ailey (2021)

Presented by Summer Dance Forever & Cinedans

Pre-film: Drapetomania (2022)

Upstairs

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  12:30 Doors 13:00 Drapetomania / Ailey

  Hiphopdansfestival Summer Dance Forever en Cinedans presenteren de documentaire 'Ailey' over zwart dansicoon Alvin Ailey Ellington, met de korte voorfilm Drapetomania.

  Alvin Ailey Ellington (1931-1989) was een Amerikaanse danser, regisseur, choreograaf en activist die in 1958 het Alvin Ailey American Dance Theater (AAADT) oprichtte. Het AAADT, en de daaraan verbonden Ailey School, was een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten. Regisseur Jamila Wignot monteerde negentig minuten aan repetities, voorstellingen, uitspraken van Ailey zelf en van een keur aan ex-dansers uit zijn gezelschap. Die doorsneed ze met actuele beelden van een productie in wording van hiphopchoreograaf Rennie Harris, gemaakt met de nieuwste generatie Ailey-dansers. De documentaire geeft inzicht in de complexiteit van het leven van Ailey, waarin hij niet alleen streed om erkenning als zwarte kunstenaar in een dominante witte cultuur, maar ook voor (zelf)acceptatie van zijn seksuele geaardheid en zijn worsteling met gevoelens van dissociatie als kunstenaar binnen de zwarte gemeenschap. 

  'Drapetomania' (2022, 5') van de Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar, curator, podcaster en auteur Richard Kofi verwijst naar een vermeende geestesziekte, die tot slaaf gemaakte zwarten ertoe bracht te vluchten uit hun gevangenschap. In deze abstracte dansfilm probeert een koppel een ontsnappingsroute te vinden uit een ineenstortende wereld. Hun zoektocht naar vrijheid doorbreekt de logica van de realiteit waar zij deel van uitmaken. Ze worden de glitch in het systeem, onderbreken de tijdlijn en verstoren het narratief.  

  Summer Dance Forever is één van de belangrijkste internationale Hiphopdansfestivals ter wereld. Ieder jaar in augustus komen dansers en publiek vanuit de hele wereld samen in Amsterdam om te genieten van virtuoze dansvoorstellingen, explosieve battles, soulvolle clubnachten, workshops van topdansers, inspirerende films en lezingen en nog veel meer. Dit jaar vindt Summer Dance Forever van 22 t/m 28 augustus plaats in o.a. Paradiso, DeLaMar, ITA  en de Melkweg. Kijk voor het complete programma en kaarten op de website!

  Aansluitend