Film

Healing of the Nation: Ganja in Jamaica (2022)

Reggae Classics - NL Première

Shorts: Strictly Two Wheel (2022) / Message From The I and I: A Rasta Story (2020) / Keznamdi: Justice (2021) / Intro: Derrick Bergman

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 12,50
  • € 0 Cineville gratis
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

18:30 zaal open 19:00 start programma 21:00 einde programma

Op deze laatste Reggae Classics van het jaar hosten we de Europese première van 'Healing of the Nation: Ganja in Jamaica', een documentaire die de mogelijkheden van cannabis als een bron van genezing in Jamaica verkent. De film wordt ingeleid door Derrick Bergman van het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Daarnaast vertonen we deze avond ook de korte films Strictly Two Wheel (2022, 10'), Message From The I and I: A Rasta Story (2020, 3') en de muziekvideo (eigenlijk ook een korte film) Justice (2021, 5') van Keznamdi. Natuurlijk zijn er ook weer Jamaicaanse hapjes van Reggae Rita en reggae-tunes zodra je de zaal binnenkomt!

Healing of the Nation: Ganja in Jamaica is een documentaire geregisseerd door Steve en Kim Holmes waarin het potentieel van cannabis als bron van genezing voor de eilandnatie Jamaica wordt onderzocht. Dit is een verhaal over ganja in een land waar het al een eeuw lang deel uitmaakt van de cultuur en waar 'het kruid' deel uitmaakt van het dagelijks leven. Healing of the Nation: Ganja in Jamaica neemt je mee in de ganjacultuur met bezoeken aan ganja velden en patches, het Stepping High Ganja Festival, een telersbijeenkomst en de Trench Town Culture Yard. Verder zijn er interviews met diverese mensen, waaronder Rastafari's, ganjaboeren, voorstanders van de ganja-industrie, een holistische arts en een mensenrechtenadvocaat en de potentiële voordelen van ganja worden vanuit economisch, medisch, sociaal en spiritueel oogpunt bekeken. Healing of the Nation: Ganja in Jamaica is een poging om de vele rollen van ganja in Jamaica te begrijpen, met de nadruk op hoe de plant de sleutel tot genezing van een natie zou kunnen zijn.

Strictly Two Wheel is een intiem portret van Ania Freer van een lokale fietsenmaker op het platteland van Jamaica en de liefde van een vader voor zijn kinderen en gemeenschap. Bobo biedt met minimale middelen mobiliteit en onafhankelijkheid en geeft zijn kinderen de vaardigheden mee om het vak van fietsenmaker in stand te houden.

De 5 minuten durende videoclip of, beter, korte film Justice van reggae-artiest Keznamdi, geregisseerd door Ivor Mccray, plaatst het onrecht waarmee Rastafari's in de jaren 60 (het beruchte bloedbad in Coral Gardens) in Jamaica te maken hadden tegenover het heden, met een recente opleving van dit onrecht.

Message From The I and I: A Rasta Story speelt zich af in de heuvels van Oost-Jamaica. Op basis van de ervaringen van een Rasta en door zijn verhaal samen te voegen met oude beelden van Bob Marley, oude beelden van Jamaica en de beroemde toespraak van Haile Selassie (een keizer van Ethiopië), verkent deze film in documentairestijl wat Rasta betekent als manier van leven. Hij gaat ook in op het Rasta-geloof rond marihuanagebruik, de decriminalisering ervan en de sociaal-economische toestand van Jamaica.