• Film

Recharge and Revolt: Guided Tour & Short Films

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 0
  • Cineville
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

16:00 Guided tour EXPO 16:30 Doors CINEMA 17:00 Start film programme

Op zondag 26 november vanaf 16:00 uur is er een speciaal programma samengesteld ter ere van de laatste dag van de tentoonstelling Recharge and Revolt - Queer resistance and rave culture in Ukraine. Om 16:00 uur start dit programma in Melkweg Expo met een exclusieve rondleiding door de tentoonstelling door gastcurator Anton Shebetko. Tijdens en na de rondleiding zal er de gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Vanaf 17:00 uur is er een speciaal filmprogramma in Melkweg Cinema, waarbij er een selectie van vijf korte Oekraïense films wordt vertoond. Deze films verdiepen zich in de levendige en diverse wereld van queer mensen en de queercultuur in Oekraïne. Deze verzameling films biedt een intiem kijkje in de levens, worstelingen en triomfen van individuen en de Oekraïense LGBTQIA+-gemeenschap, terwijl ze hun identiteit en hun plaats verkennen in de samenleving die verwikkeld is in een moeilijke strijd voor vrijheid.

Binnenkort maken wij het hele filmprogramma bekend. Dit programma is geheel gratis toegankelijk, je hoeft je alleen even aan te melden via de (gratis) ticketlink. 

Beeld: Lena Siyatovska, I Am Michelle, 2021, film still.

Filmprogramma

Dedicated to the Youth of the World II, 2019
Roman Khimei en Yarema Malashchuk
9"

Dedicated to the Youth of the World II is een korte documentaire van Roman Khimei en Yarema Malashchuk over een van de eerste grote Oekraïense technoraves CXEMA. De film toont een nacht waarin de ruimte van de Dovzhenko filmstudio's in Kyiv werd omgetoverd tot een CXEMA-rave. De jeugd van Kyiv herclaimt hun post-revolutionaire stad in een intiem maar groots nachtelijk ritueel, een absolute vrijheid waar velen naar uitkijken. De zorgvuldig gerichte camera volgt de deelnemers naar een nieuwe dag—de realiteit die velen lijken te negeren.

He.She, 2022
Yana Kyrychenko
7"

Samenvatting per film De protagonist, een dragdiva Artem, laat twee aspecten van hun leven zien: het gewone, alledaagse bestaan van een man die zijn verhaal vertelt, en de betoverende drag queen die een ongebruikelijke naam heeft die begint met de letter B. Dit is een documentair verhaal over dragcultuur, vrijheid, extravagantie, gelijkheid en keuze.

It’s a Date, 2023
Nadia Parfan
6"

Kyiv in 2022. Een auto raast met hoge snelheid door de stad bij het ochtendgloren. Gefilmd vanuit een subjectief camerastandpunt in één onbewerkte opname, legt deze film de emoties vast in een noodsituatie veroorzaakt door de oorlog.

I Am Michelle, 2023
Olena Siyatovska
20"

Michelle, een 20-jarig transgendermeisje, woont in Kyiv, Oekraïne, droomt ervan model te worden en verzet zich via populariteit op sociale media tegen de eenzaamheid die haar overneemt. Ze keert terug naar haar geboorteplaats, een klein dorp in West-Oekraïne, om haar familie en vrienden te bezoeken die de eersten waren die haar identiteit en veranderingen accepteerden. Terugkijkend op haar leven en tussen haar dromen en realiteit, begrijpt ze dat haar ware verlangen is om een echte vrouw te zijn en moeder te worden.

Sex, Medicated, Rock-n-Roll, 2013
Anatoly Belov
10"42 

Anatoly Belov is een Oekraïense kunstenaar die in zijn werken het probleem van de eenzaamheid van de homoseksueel in een homofobe samenleving ter sprake brengt. De film vertelt een verhaal over liefde, maar ook over de gevolgen van het blootleggen van culturele en sociale vooroordelen. De hoofdrolspeler probeert een paar toeschouwers de diversiteit van interpersoonlijke relaties te tonen. Hun houding, aanvankelijk spottend, wordt geleidelijk reflectief. De titel van het werk verwijst naar het cultnummer Sex & Drugs & Rock & Roll van Ian Dury. De kunstenaar vestigt de aandacht op de verschillende mogelijke betekenissen van het woord 'drugs'—een middel tot intoxicatie, maar ook een genezende behandeling.


Let op: alle films zijn Oekraïens gesproken en Engels ondertiteld.