INTERVIEW ELMER

Bij Melkweg RADAR vind je opkomende parels van eigen bodem. Op donderdag 16 februari betreedt Elmer (vergezeld door Stay Away From Dante!) onze stage met rauwe, funky hiphop. Wie Elmer ziet, ziet wellicht niet gelijk actrice en theatermaker Merel Pauw: het brein achter dit kleurrijke, eigenzinnige alter ego. En dat is precies de bedoeling. We spreken Merel in aanloop naar de show.

Wat voor muziek maak je, in een notendop?
“Ik maak hiphop met elektronische beats. Het gaat van electrofunk naar miami bass en italo disco, en dan weer terug naar keiharde hiphop. Maar het is altijd elektronisch en voornamelijk heel dansbaar!”

Elmer is bewust een alter ego. Waarom heb je daarvoor gekozen?
“De reden daarvoor is vooral praktisch: dat komt omdat ik naast muzikant ook actrice en theatermaker ben, en die carrières graag gescheiden wil houden. Een artiestennaam houdt die scheidingslijn helder en gekaderd. 

Er is nog een reden, en die is artistiek. Ik ben namelijk enorm fan van Gorillaz. Ik houd van stripboeken, science fiction en andere dingen die niet bestaan. Een nieuwe wereld scheppen met eigen regels die je steeds kunt uitbreiden? Dat geeft me enorm veel artistieke vrijheid. Maar ik schrijf wel vanuit Merel, vanuit wat ik denk en vind. ik weet nog niet hoe die twee zich tot elkaar verhouden. Dat ben ik nog aan het uitvogelen.”

"Ik hoop het publiek mee te geven dat iedereen meerdere mensen is. Dat je jezelf mag tegenspreken, dat je fouten mag maken."

Hoe uit die vrijheid zich nog meer? 
“Ik ben al heel mijn leven jongensachtig geweest, maar in Elmer krijgt dat een uitvergroting. Optreden met een snor in mannelijk ondergoed en pakken geeft me daarbij de vrijheid om niet bezig te zijn met “vrouwelijk” en op een sociaal geaccepteerde manier sexy te zijn op het podium. Ik voel me enorm vrij om te bewegen hoe ik wil, want ik zie er toch al raar uit.

En het is helaas cliché, maar onder een mannelijk alter ego durf ik ook meer te zeggen. Sommige nummers hebben heftige teksten, zoals ‘Ik neuk je vader’, maar er zijn ook nummers die binnenkort uitkomen met intieme thema’s, zoals het ervaren van een paniekaanval tijdens seks met een geliefde. Ik vind het heel interessant om tegelijk kwetsbaar te durven zijn én de bravoure te hebben om van de daken te schreeuwen in een mannelijk kostuum. Daar gaan verschillende lagen door elkaar heen. Want als ik, verkleed als man, vertel over hoe moeilijk ik seks vind, wie in de zaal herkent zich daar dan in? Dat vind ik interessant.”

Wat kunnen we donderdag verwachten? Zien we Elmer zelf ook twee verschillende kanten tonen op het podium?
“Je ziet Elmer switchen op het podium. Wat ik interessant vind als artiest, is om fluide te zijn. Dat is niet alleen hoe ik mij als mens prettig voel, maar ook een statement: ik ben namelijk meer dan één persoon, en die meerdere kanten in mij hebben constant ruzie met elkaar. Door dit op het podium te laten zien, hoop ik het publiek mee te geven dat iedereen meerdere mensen is. Dat je jezelf mag tegenspreken, dat je fouten mag maken. Dat gaat niet alleen over gender, maar ook over hoe je je verhoud tot jezelf en anderen.”

 

Waar zou Elmer zelf naar luisteren, en wijkt dit af van jouw eigen smaak?
“Ik luister graag naar elektronische teringherrie, Mr. Oizo, Charlotte Adigéry en Siriusmo. Veel synths en chaotisch, dus. Elmer luistert sowieso ook naar Mr. Oizo, maar luistert ook naar Peaches en oh, duidelijk de Jeugd van Tegenwoordig.”

Wat staat er voor jou en Elmer in de nabije toekomst op de planning?
“Over twee weken komt m’n nieuwe single ‘Lager’ uit. Een vieze clubtrack over mijn gevecht met de sexyness en zelfverzekerdheid die van je verwacht wordt als feminist in de muziekwereld. Over een maand volgt mijn nieuwe EP: ‘Nothing Ontploffing’. Waar mijn eerste EP ‘Ekster’ ging over mijn liefde voor vrouwen, en de hypergeile, claimerige kant in mij die daar bij komt kijken, gaat deze nieuwe EP over mijn liefde voor mannen en thema’s als zelfhaat en bindingsangst.

Centraal in beide EP’s staat dat ik het leven fucking ingewikkeld vind. Dit doe ik door enerzijds kwetsbaar te zijn en anderzijds door grappen te maken, gehuld in vieze teksten en met twee vingers in m’n oren.”
 

Foto credits: Tom van Huisstede

 

De nieuwe Sophie Straat, S10 of Ploegendienst ontdekken? Bij Melkweg RADAR ontvangen we de nieuwste acts van het moment.

Op de agenda

    A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

    ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

    De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
    Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.