RADAR INTERVIEW: GUUSJE WALSTRA & MINU

Bij Melkweg RADAR ontdek je de nieuwste Nederlandse acts van het moment, live vanuit de UP! Op de editie van 12 april ontvangen we Guusje Walstra en MINU, twee jonge pop-artiesten met ieder hun eigen kijk op wat volwassen zijn inhoudt. We spraken hen naar aanloop van de Radar-show!

Anouk (Minu), jouw songs verkennen volgens jou ‘de complexiteit van het volwassen leven’. Waar moeten we dan aan denken? En wat hoop je daarmee over te brengen? 

Minu: "Ik denk dat dit voor iedereen anders kan zijn. Voor mij heeft [die complexiteit] te maken met het feit dat het verschil tussen kind en volwassen zijn helemaal niet zo groot is. Wat er wel verandert wanneer je volwassen bent, zijn de regels die eraan vastzitten - persoonlijk vind ik dit verschrikkelijk. Ik ben nu 23, maar voel me nog echt niet zo volwassen. Ik heb zelf ook nog een ‘volwassen’ volwassene nodig voor de kleinste dingen en hier schaam ik me niet voor. In mijn nummers hoor je me vaak praten over dat ik nog helemaal niet weet wat ik wil doen met mijn leven, terwijl dit wel wordt verwacht wanneer je mijn leeftijd bent. Wat ik hiermee wil overbrengen: niemand weet echt wat die in het leven wil. Maar weet dat je daar niet alleen in bent. Ik weet hoe het voelt om te twijfelen aan of je wel het goede pad bewandelt. Iets wat ik hiervan geleerd heb is dat je het nooit zal weten als je het niet probeert."

“Mijn nummers gaan over dat het verschil tussen kind en volwassen zijn helemaal niet zo groot is. Wat wel verandert zijn de regels, dit vind ik persoonlijk verschrikkelijk.”

MINU

Guusje, jouw debuutsingle ‘Een Reden’ bestond volgens jouw Instagram oorspronkelijk uit twee liedjes: één uit een demo, de ander verscholen in de voice memo’s op je telefoon. Hoe ben je tot een eindresultaat gekomen?

Guusje "Ik kreeg een last-minute kans om mijn vocalen op te nemen in een studio. Haastig zocht ik naar een geschikt nummer en herinnerde me plotseling de onafgemaakte versie van  "Een Reden". Na een hele dag te hebben gewerkt aan een tweede verse, zonder succes, herinnerde ik me een voice memo op mijn telefoon die perfect bij de productie paste. Het bleek ook nog eens dat de teksten parallellen hadden! Beide gingen over hoe je kijk op het leven verandert naarmate je ouder wordt. Zo besloot ik de zin "als een klein meisje" uit te breiden en te laten zingen door het kinderkoor waar ik zelf ooit deel van uitmaakte. Met elk stapje van het proces kreeg het nummer meer sentimentele waarde voor mij, en wist ik dat dit mijn debuut moest zijn!"

Je omschrijft het nummer als een gesprek tussen je huidige en jongere zelf. Hoe verloopt dat gesprek?

Guusje: "In het nummer toon ik mijn jongere zelf de wereld die haar te wachten staat, eentje waar je nauwelijks op wordt voorbereid. Ik vertel haar hoe religies kunnen clashen, hoe het bestuur van een land dingen kan bepalen zoals op wie je verliefd mag zijn en, hoe ik telkens toch een beetje bang ben voor wat er morgen zal komen. Maar ook over een relatie waarin het voelde alsof ik praktisch alleen was. Allemaal thema’s die de afgelopen jaren een grote rol in mijn leven hebben gespeeld."

“Imogen Heap, Redcar (fka Christine & The Queens) en Caroline Polachek laten mij zien dat je kunt experimenteren als je popmuziek maakt.”

Guusje Walstra

Als inspiratiebronnen noem je Imogen Heap, Redcar en Caroline Polachek. Hoe hebben deze artiesten invloed op jouw werk? 

Guusje: "Vroeger dacht ik dat produceren uitsluitend een mannentaak was. De vrouw zingt en de man produceert, zo was het plaatje altijd voor mij getekend. Ik wou onwijs graag geproduceerde demo’s hebben dus ben als een gek voice memos van liedjes met gitaar en piano gaan mailen naar elke producer/artiest die me zou kunnen helpen, zonder succes… Rond die tijd ontdekte ik Imogen Heap tijdens een concert van Ariana Grande in 2015. Ik had na afloop Imogen Heap opgezocht en er ging meteen een wereld voor mij open. Zij uploadde al een lange tijd videoblogs over produceren. Het was dus wel mogelijk, als vrouwelijke zangeres je eigen muziek te produceren. Ik ben toen gelijk aan de slag gegaan met garageband op mijn iPod en het produceren heb ik nooit meer losgelaten. Artiesten als Imogen, Caroline Polachek, maar ook Redcar (fka Christine & The Queens) laten mij zien hoe je je eigen sfeer kan creëren in je muziek en dat je popmuziek kunt maken terwijl je experimenteert."

Minu, jij bent al lekker aan het touren geslagen met shows in o.a. TivoliVredenburg. En we hebben al veel muziek voorbij zien komen op social media, maar streamen kan nog niet! Kun je ons meer verklappen over de songs die je al hebt gespeeld en wanneer we ze kunnen luisteren? 

Minu: "Eén woord: PERFECTIONIST! Ik maak inmiddels tien jaar muziek, en heb nog geen eigen nummers uit. Dit jaar ga ik daar verandering in brengen. Het eerste nummer komt ook veel sneller dan je denkt! Misschien kondig ik de datum wel aan tijdens de show ;) Het eerste nummer gaat over het breken van mijn perfectionisme. Ik ga eindelijk na een lange tijd de stilte verbreken en mensen laten zien wie MINU is. De tweede single staat ook al klaar en er wordt heel hard gewerkt aan de derde single. Allemaal zullen ze dit jaar nog komen, dus keep an eye out."

Deze vragen we altijd: welke artiest staat op jullie persoonlijke RADAR?

Minu: "Renée Rapp! Ik bewonder alles aan haar: haar stem, houding, en haar songs zijn geweldig. Elk nummer dat ze schrijft raakt me op een persoonlijk niveau. Toen ik haar live zag, was ik compleet weggeblazen. Mijn stem was aan het eind van de avond ook verdwenen."

Guusje: "Alaska Reid! Ik heb haar vrij recent ontdekt door haar vocals op het nummer 'If I Knew' van de band Thy Slaughter, een nieuw project van A.G. Cook en EASYFUN! Haar muziek creëert prachtige sferen, en de productie en mix zijn echt goed. Het is heerlijk om naar te luisteren, vooral haar track 'Palomino'".

Tot slot: wat kunnen we van jullie Radar-show verwachten?!

Guusje: "Het wordt echt magisch, vol emotie, drama en contrast. Verwacht momenten van tranen gevolgd door dansen en helemaal losgaan. Ik zal voor het eerst nieuwe nummers spelen, maar natuurlijk ook mijn debuutsingle 'Een Reden' - en mijn nieuwste single 'Haya', die op 12 april uitkomt! Samen met MINU gaan we er echt een mooie avond van maken. Ik kan niet wachten!"

Minu: "Dit is een grote kans voor Guusje en mij om te laten zien wat we in huis hebben. In mijn show ga ik laten zien waar ik het afgelopen jaar mee bezig ben geweest. Ook speel ik mijn eerste single voor het eerst live voor publiek. Het wordt een show met veel emoties, goeie gitaarsolo’s en grote vocalen. Maar om het echt te kunnen voelen moet je er gewoon bij zijn."

AGENDA

    A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

    ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

    De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
    Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.