RADAR INTERVIEW: HOOFS en Bowl

De hotste acts van het moment ontdek je bij Melkweg RADAR. En op vrijdagavond 15 maart doen we dat bij de heavy editie met postpunkbands HOOFS en Bowl! Muziek die dwars door je trommelvliezen trapt, mét een goede boodschap, dat is wat je van deze twee knallers van bands mag verwachten. We spraken beide bands in aanloop van de show.

Hoofs en Bowl zijn allebei acts die een nieuwe vorm geven aan de definitie van het post punk genre. Toch zijn we benieuwd: welke acts inspireren jullie?

HOOFS: Alle bandleden hebben verschillende invloeden en muzikale achtergronden, van hardcore, metal, mathrock naar indie, maar ook elektronische muziek, hiphop en dance. Als we kijken naar bands in ons eigen straatje, denken we dan toch aan bands als DITZ, Gilla Band, Model/Actriz, Enola Gay, Gurriers, Chalk en The Psychotic Monks. Ook van Nederlandse bodem zijn er flink wat bands die ons inspireren, bijvoorbeeld: Library Card, Texoprint, Tramhaus en Marathon. 

BOWL: We houden van bands met een rauwe sound, niet zo super uitgeproduceerd. Denk aan Preoccupations, Novel, Omni en Unschooling. Qua stijl zijn het allemaal nog best verschillende bands, maar ieder met een soort eigenheid in partijen en geluid. Dit proberen we in onze eigen muziek ook veel op te zoeken. Qua energie op het podium vinden we The Black Lips heel gaaf. Maakt niet uit waar ze staan, het is altijd complete chaos.

Het uitgangspunt is georganiseerde chaos.

Bowl

Bowl, 3voor12 riep jullie al uit als één van 9 sterkste acts van het Popronde Eindfeest van afgelopen jaar. ‘Dit is het type band dat we nodig hebben anno 2023’. Volgens het artikel leek het te danken aan de kundige muzikaliteit en maatwisselingen. Waar komen die desoriënterende gitaarriffs vandaan?

Bowl: De hele tijd rechttoe rechtaan spelen is ook saai, toch? In onze muziek streven we altijd naar een balans tussen toegankelijkheid en tegelijkertijd veel onverwachte keuzes. Het uitgangspunt is dan ook georganiseerde chaos.

Ook de thematiek in jullie songs werden geprezen. Met welke onderwerpen houden jullie je bezig als postpunk band? En wat drijft jullie om deze onderwerpen aan te kaarten?

Bowl: We leven in zorgwekkende tijden waarin de wereld zich in een droevige staat bevindt. Onze nummers verkennen het ervaren van het leven in zo'n wereld en het aangaan van de uitdagingen die door vorige generaties zijn nagelaten. We brengen de problemen aan het licht die we om ons heen zien en voelen, met als doel een dialoog op gang te brengen onder onze luisteraars.

Hoewel we lomp kunnen zijn en het rauwe randje opzoeken, staan we enorm voor inclusiviteit. ‘Watjes’ zijn meer dan welkom.

Hoofs

HOOFS, door 3voor12 werden jullie al bestempeld als ‘geen band voor watjes’. Jullie eerste EP ‘EP I’ is opgenomen in het befaamde Studio Katzwijm, een toevluchtsoord voor menig garage, punk en noise rock band. Heeft deze locatie bijgedragen aan de sound die jullie hebben gevormd?

HOOFS: Daar willen we toch een kleine nuance in plaatsen, want hoewel we lomp kunnen zijn en zeker het rauwe randje opzoeken, staan we enorm voor inclusiviteit dus die ‘watjes’ zijn meer dan welkom. ;) We willen vooral dat iedereen lief voor elkaar is; ook in de pit. 

Die rauwe sound hebben we zeker deels te danken aan Katzwijm, maar des te meer aan onze producer/engineer Daan Duurland, die ook met al die bands die daar hun toevlucht zoeken heeft samengewerkt. Hij is een goede sparringpartner als het gaat over de opbouw van nummers en de plek nodigt ook enorm uit om te experimenteren, wat bij onze muziek is toch wel erg belangrijk is. Dat geeft frisse en soms onverwachte invalshoeken. 

HOOFS, Late Bloomer gaat over over de coming of age van een queer buitenbeentje en No Accident beschrijft de paranoïde geest. Jullie nieuwste single luidt ‘So Alone’ - waar gaat deze track over?

HOOFS: In de eerste coupletten lijkt het te gaan over onbeantwoorde liefde, maar als je goed oplet, blijkt het te gaan over een relatie waarin de persoon al zit. Vooral het gevoel van eenzaamheid binnen een relatie wilden we vastleggen. Ook het einde, waarin de zanger het uitschreeuwt, weerspiegelt dat gevoel van gevangen zitten.

Check nu de 'RADAR' playlist op Spotify!

Het gaat er hard aan toe bij jullie live shows. Wat kunnen we verwachten van de RADAR-show op vrijdag 15 maart?

Bowl: Bowl samen met HOOFS is een dodelijke combinatie. Het is altijd feest. Dat hebben we tijdens Popronde wel gemerkt als we samen speelden in een venue. Bovendien zijn de gasten van HOOFS allemaal echt hele lieve gasten. In de Melkweg verwachten we niet anders.

HOOFS: We garanderen je dat we er kneiterveel energie insteken - zoals altijd - en wij geloven dat je dit ook terug krijgt! Dus knallen wordt het zeker. Verder moet je natuurlijk gewoon een kaartje kopen om het te aanschouwen en je te laten verrassen, want dit wil je niet missen!

Tot slot: welke artiest staat er momenteel op jullie eigen radar?

HOOFS: Er is zoveel geweldig talent in Nederland. Tijdens de albumpresentatie van Bowl speelden we met Octopus, en we vinden ze fantastisch. Daarnaast zijn er ook Rats and Daggers, die net een zeer spannende EP hebben opgenomen met Daan. We zijn onder de indruk van Ioana Iorgu, en we verwachten veel van Ringo Starrbucks. Losing Grip, Nachtlicht, Femme Fugazi - het kan bijna niet op!

Bowl: Achterlicht! Super vette garagerock uit Haarlem. 

 

De nieuwe Sophie Straat, S10 of Ploegendienst ontdekken? Bij Melkweg RADAR ontvangen we de hotste nieuwste acts van het moment.

Evenementen

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.