REGGAE RADAR: INTERVIEW MET DEI.3AVU EN MR. RAY BASS

Bij RADAR komen alle genres voorbij: zo ook de meest zonnige van ze allemaal: reggae. Deze editie betreden Elvin, frontman van de 7-koppige band Dei.3avu, en Caribische zanger en sterbassist Mr. Ray Bass het podium. Beide acts geven een eigen twist en betekenis aan het genre. We spraken hen in aanloop naar de show op vrijdag 21 april.

Dei.3avu, Hoe zouden jullie je muziek omschrijven in een notendop?
“In de basis vind je Roots Reggae, met sterke invloeden van hiphop en dancehall, gecombineerd met bewuste lyrics.”

Welke act of acts vormen jullie voorbeelden? En wie zou een droom collab zijn?
“Dit is best wel een lastige vraag. Veel verschillende artiesten en genres inspireren ons. Geen idee waar we zouden moeten beginnen! Maar de artiesten die nu in ons opkomen voor een droom collab zijn Free Nationals, Khruangbin, Kendrick Lamar.”

Mr. Ray Bass, ‘Phunky Reggae’ is één van je meest gestreamde nummers op Spotify. Zou je jouw stijl ook omschrijven als “phunky reggae”?
“Mijn stijl is inderdaad een fusion van verschillende genres zoals pop, funk, reggae, gospel en Caribische stijlen zoals zouk en ritmo kombina. ‘Phunky Reggae’ was mijn eerste single na ‘Monday Breakups’ en eigenlijk viel het mij toen pas op dat mijn muziek bepaalde terugkerende kenmerken heeft. Zoals de bas en de drums die super tight met elkaar connecten in de muziek en funky gitaarlijntjes. Maar ik denk dat ‘Sunshine Reggae’ beter past: mijn reggae is voor mensen die houden van de zon en reizen - ook reizen binnen jezelf.”

Wie zijn jouw invloeden en hoe laat jij  je inspireren door deze mensen? 
“Een aantal muzikale helden van mij zijn: Bob Marley, Gregory Isaacs, Sting, Pharrell Williams en Michael Jackson. In mijn muziek hoor je regelmatig subtiele knipoogjes naar deze helden. Het feit dat ik bas speel én tegelijkertijd zing? Dat komt honderd procent door Sting in zijn tijd als frontman van The Police. Naast deze muzikale mentors raak ik ook geïnspireerd door de mensen en gebeurtenissen om mij heen. Relatiebreuken, geheime aanbidders, seks, spiritualiteit, God… Het zijn allemaal bronnen van inspiratie waar ik uit put.”

Dei.3avu, uitgesproken als ‘deja vu’, is op een hele specifieke manier geschreven. Vanwaar het creatieve jasje voor jullie naam?
“De naam is afgeleid van de dansgroep DejaVu, waar een aantal van onze bandleden deel van hebben uitgemaakt. We wilden graag als band dezelfde naam houden, maar dat is lastig, aangezien die naam vaak wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

Om een andere schrijfwijze te vinden, zijn we gaan kijken naar de fonetische spelling van het woord déjà vu, wat heeft geleid tot de huidige naam/spelling Dei.3avu. De fonetische spelling wordt gebruikt om de klanken van gesproken taal vast te leggen, wat weer mooi aansluit op het feit dat we nu muziek maken.”

Mr. Ray Bass, je komt uit Cariben en verhuisde naar Amsterdam. Wat voor invloed had dit op jou en jouw muziek? 
“Op mijn 15e kwam ik naar Nederland: dit was voor mij een volledige culture shock. Ik kwam uit een hele kleine wereld - zo is het leven op een eiland - maar in Amsterdam moest ik mezelf in vogelvlucht ontwikkelen om alles bij te kunnen houden. Daarnaast was ik in die tijd streng gelovig, dus veel dingen waren voor mij mindblowing. Medescholieren die tijdens de pauze gingen blowen, lange afstanden reizen met het OV, het Ajax-stadion bezoeken en het nachtleven ontdekken waren allemaal dingen die ik nooit eerder had meegemaakt. Desondanks was dit een super fijne tijd en ik denk dat mijn leven in Amsterdam mij heeft geholpen om de “island life” en “city life” te combineren tot mijn eigenzinnige sound."

Je zegt dat je doel is om hoop, positieve vibes en mentale vrijheid te brengen door middel van je muziek. Wat is mentale vrijheid? En waar komt deze motivatie vandaan?
"Voor mij is iemand mentaal vrij wanneer die zijn of haar authentieke zelf kan zijn, no matter what. We ervaren zoveel beperkende gedachten die ons tegen kunnen houden om onszelf te zijn: ‘ik ben niet goed genoeg, doe lekker normaal want dan doe je al gek genoeg’ zijn daar voorbeelden van. Ook relaties, religie, je baan en social media kunnen behoorlijk in de weg zitten van je mentale vrijheid. 

Mijn motivatie om positieve vibes door middel van mijn muziek te delen kent verschillende lagen. Het neo-koloniale systeem waar ik als Curaçaoënaar in ben geboren, mijn verleden als streng gelovige en relaties waarin ik mijzelf volledig ben kwijtgeraakt, zijn enkele gebeurtenissen in mijn leven die mij het belang van deze authenticiteit hebben laten zien. En net als een instrument moet je deze authenticiteit beoefenen, tot je in harmonie komt met jezelf. Dit doe ik standaard tijdens mijn concerten door middel van korte affirmaties uit te spreken en de interactie aan te gaan met het publiek."

 

Dei.3avu, welke muzikale herinnering zouden jullie met liefde als déjà vu willen beleven?
“Het lijkt ons heel dope om een keer te touren door Europa."

Tot slot, zijn we benieuwd wie bij jullie op de radar staat?
“Koba Brown. Check him out! Easy listening vibes.”

En Mr. Ray Bass, wie of welke acts staan bij jou op de radar?
"Mijn vrienden van Melon Kali moeten jullie absoluut checken. Deze band wordt geleid door Vivian (zang) en Marc (bassist) en deze twee zijn een match made in heaven. Vivian raakt je met haar geweldige melancholische zang en teksten. Marc brengt de kracht en energie door middel van zijn groovy basspel en ook hun muziek is er om de luisteraar te upliften. Zeker een band om naar uit te kijken! 

De nieuwe Sophie Straat, S10 of Ploegendienst ontdekken? Bij Melkweg RADAR ontvangen we de nieuwste acts van het moment.

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.