• Film

The Rumba Kings (2022)

Amsterdam Dance Event - Africadelic Special

Host: Oyunga Pala / Intro: Glodi Lugungu

Cinema

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

  • Prijs:
  • € 11 voorverkoop
  • € 0 Cineville gratis
  • € 11 deurverkoop
  • Geldig voor Cineville Meer info
  • Gratis voor jaarleden

Het Cinevilleticket is alleen geldig in combinatie met de Cinevillepas. Na je bestelling ontvang je geen ticket of barcode maar een bevestiging. Je ontvangt je kaartje na het scannen van de Cinevillepas aan de kassa bij aankomst in de Melkweg. Please note: the Cineville ticket is only valid when combined with the Cineville pass. After ordering you will not receive a ticket or barcode, but a confirmation. You will receive your ticket after scanning the Cineville pass upon arrival.

18:30 zaal open 19:00 start programma 21:00 einde programma

Na de Nederlandse première in mei op het Africadelic Festival, vertonen we tijdens ADE samen met Africadelic nog een keer de film The Rumba Kings in onze Cinema, een awardwinnende documentaire over de geschiedenis van Congolese rumba. De avond wordt gehost door de Keniaanse schrijver, journalist en curator Oyunga Pala, en de van oorsprong Congolese cabaretier Glodi Lugungu (Comedytrain) is in the house voor een inleiding voorafgaand aan de film!

The Rumba Kings is een fascinerende documentaire over de bevrijdende kracht van muziek. In de jaren vijftig, toen de Democratische Republiek Congo nog onder streng Belgisch bewind stond, besloot een generatie Congolese muzikanten populaire muziek te gebruiken om de koloniale onderdrukking te bestrijden. Ze combineerden traditionele Afrikaanse ritmes met Afro-Cubaanse muziek om een muzikale genre te creëren dat bekend zou komen te staan als Congolese rumba, een aanstekelijke groove die een ruimte van vrijheid en verzet bood tegen de wreedheid en vernedering waarmee de Congolezen werden geconfronteerd door de Belgische onderdrukking. Na deze geboorte hield de opzwepende Congolese rumba-beat nooit meer op. Congolese rumba begeleidde het land bij de zoektocht naar onafhankelijkheid en smeedde zo de identiteit van een hele natie. Ook veroverde rumba het hele continent met zijn boeiende gitaargeluiden en produceerde het het beroemdste Afrikaanse onafhankelijkheidslied ooit gemaakt.

Aan de ene kant is The Rumba Kings het verbluffende verhaal van hoe de Congolese rumba-sound zich in eerste instantie ontwikkelde en later Afrika veroverde. Aan de andere kant is de film een emotioneel statement over hoe muziek barrières kan doorbreken, wonden kan helen en hoop kan brengen. Aan de hand van originele interviews, muziekopnames, archiefbeelden en nooit eerder vertoonde live muziekuitvoeringen, is The Rumba Kings de reis van de sound die een natie heeft gevormd en Afrika zijn eigen muzikale sterren heeft gegeven, zoals Franco Luambo en het OK Jazz-orkest, Grand Kallé en Dr. Nico en het African Jazz Orchestra. Deze artiesten waren in heel Afrika net zo populair als elke beroemde westerse rockband. Leun achterover en ontmoet The Rumba Kings. Want de echte schat van Congo ligt niet onder de grond.

Alan Brain begon in 2012 aan de film, terwijl hij in de Democratische Republiek Congo werkte voor de vredesmissie van de Verenigde Naties als filmmaker. The Rumba Kings is dus meer dan negen jaar in de maak geweest. 'My interest grew when I discovered that Congolese rumba music had served as a space of resistance and freedom against the colonial oppression that the Congolese faced when they were a Belgian colony, and that later it had become a true symbol of national identity. It became my life's mission to tell this amazing story in the most compelling way possible.'