• Expositie

Wij praten niet

Marjolein Busstra - We Don't Talk

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

    De Expo is open van dinsdag t/m zondag van 12:00 tot 21:00 uur en is gratis te bezoeken.

    Voor het multimediale project 'We Don't Talk' heeft Marjolein Busstra (NL, 1979) minderjarige jongeren gevolgd die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en/of uitbuiting. Het project bestaat uit een fotoserie, die t/m 22 mei 2022 te zien is bij Melkweg Expo, en een documentaire. Waar de documentaire gaat over het overwinnen van het zelfoordeel en het oordeel van de maatschappij, wordt er in de expositie meer gefocust op de blijvende herinneringen aan deze gebeurtenissen, en de herdefinitie daarvan.

    Fotografie heeft in Busstra’s artistieke praktijk altijd een rol gespeeld, maar was zelden het zwaartepunt. Tijdens het maakproces van de documentaire ‘Wij Praten Niet’, zag ze echter sterk de toegevoegde waarde van het stilstaande beeld in. Gezien het project over traumatische herinneringen gaat, besloot zij deze herinneringen te vangen in enkele, stilstaande beelden. Zo zocht ze naar manieren om autonome beelden te maken waarbij de verstilling wordt opgezocht, zodat de kijker de ruimte krijgt de beelden op hem of haar in te laten werken.

    “Ik haal de onzichtbare wereld zo subtiel naar de oppervlakte en maak het visueel, zonder op de sensatie te gaan zitten, waarbij het schreeuwerig zou worden”, licht Busstra toe. “Hoe mooi kan het zijn om met die herinnering te werken en het om te draaien en jezelf in een ander, milder, licht te zien. We hebben de capaciteit, dat zich ergens in het gebied tussen herinneren en verbeelden bevindt, om onszelf achteraf te veranderen.”

    'Wij Praten Niet' is een intrigerende documentaire over jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film volgt vier jonge personages, die ons door middel van diepgaande gesprekken met hun therapeuten meenemen in hun innerlijke strijd.

    De expositie toont een reeks monumentale beelden van de plekken die gekoppeld zijn aan de traumatische herinneringen van deze jongeren. Door terug te gaan naar de locatie waar de jongere zich extreem onveilig heeft gevoeld, en daar samen nieuwe herinneringen te scheppen, kan de oude, onverwerkte herinnering deels overschreven en verwerkt worden. Zo werd het concept van het project en de actie van het gezamenlijk fotograferen deel van de uiteindelijke vorm. Zouden de jongeren op deze manier de desbetreffende plekken deels kunnen ervaren met nieuwe bijbehorende gedachten, emoties en associaties?

    De combinaties van foto's in de tentoonstelling zijn associatief en intuïtief bijeengebracht door Busstra. Vanuit dit gevoel zijn er tweeluiken ontstaan; een witte zwaan met haar vleugels dichtgevouwen is naast een jonge vrouw in een witte, lange jas geplaatst. Een beeld van een verfrommelde broek - die ooit nog als bewijsmateriaal kan dienen - wordt getoond naast een foto van een ineengedoken jongere. Een opvallende, fel blauwe pruik loopt als een rode draad door de gehele expositie. Naast deze serie foto’s zijn er twee videowerken opgenomen in de tentoonstelling.

    OVER MARJOLEIN BUSSTRA
    Marjolein Busstra (NL, 1979) is documentair fotograaf en filmmaker. Ze studeerde aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. Haar werk is bij verschillende podia geëxposeerd en de door haar geregisseerde documentaires zijn vertoond op de Nederlandse TV en (inter)nationale filmfestivals. Met als doel identiteitsstructuren en representaties te ontrafelen, legt ze verhalen vast die universele thema's als mensenrechten, ontwrichting en politieke en culturele uitsluiting raken. Hoewel het wat zware onderwerpen zijn, is Busstra’s werk altijd gemaakt vanuit een persoonlijke benadering, met lichtheid, menselijkheid en persoonlijkheid.