MELKWEG ADE 2024: PROGRAMMA COMPLEET - & WIN EEN PASSEPARTOUT!
Ontdek hier ons complete programma van dit jaar!
Sommigen kennen hem als mede-oprichter van clubnacht Fiesta Macumba, anderen als frontman van TenTemPiés. Tegenwoordig is Maurino Alarcón de energieke frontman van MAURINO, een project met een unieke 'Future Latin' sound dat in 2020 begon. Hij schuwt geen enkel genre en verwerkt zelfs de hartslag van zijn pasgeboren dochter in zijn muziek, met diepe vocalen en kritische Spaanse teksten. Op vrijdag 17 mei presenteert hij zijn nieuwe album in de OZ. We spraken hem voor een interview in aanloop naar de release.
Maurino, je nieuwe plaat heet ENTRE MUNDOS! In Nederlands vertaald: tussen werelden. Het gaat over hoe je opgegroeid bent in twee werelden: Nederland en Chile. Hoe komt dit thema tot uiting op het album?
Ik denk dat we in dit album steeds op zoek zijn gegaan naar het contrast tussen beide werelden, beide culturen, beide verhalen. Bij het openingsnummer “Entre Mundos” hoor je bijvoorbeeld instrumenten uit de Andes zoals Zampoña, Panfluit, Charango en Bombo, gemixt met sounds van hier. Dikke beats en bassen. Maar we hebben ons ook laten inspireren door het contrast tussen vroeger en nu. In 'Paque' spreek ik met mijn moeder en met mijn oudste dochter over het leven.
Op de plaat heb je een song met La Pegatina, een ska- en rumbaband uit Barcelona. Het nummer, Esperanza, schreef je nadat je het nieuws hoorde over hoe jonge, progressieve Gabriel Boric de presidentsverkiezingen in Chile won. Hoe kwam deze song en samenwerking met La Pegatina tot stand?
De basis van het nummer lag al een tijdje bij mij op de plank. Ik had het geschreven en geproduceerd met de nieuwe president in gedachten, iemand die ons veel hoop en inspiratie gaf. Ik stelde me voor hoe hij zijn overwinning op het podium zou vieren met dit nummer als soundtrack, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd, haha. Later, toen ik het nummer opnieuw hoorde, dacht ik ineens: 'Dit zou echt een goede tune voor La Pegatina kunnen zijn!' Ik belde Rubén van La Pegatina en hij vroeg me meteen wanneer ik naar Barcelona kon komen. Uiteindelijk hebben we samen een dikke track gemaakt, wat ertoe leidde dat we samen optraden in het Wizink Center in Madrid voor een publiek van 10.000 mensen!
Tot nu toe horen we de warme en kenmerkende feelgood sound op het album, met wervelende tropical bass, hiphop, Latin en reggae - iets wat je zelf ‘Latin Alternative’ noemt. Hoe ben je tot deze term gekomen?
Onze muziek is behoorlijk eigenzinnig en staat op zichzelf. Omdat we zoveel verschillende genres mengen, moest ik een manier vinden om het te omschrijven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de term 'Latin Alternative'; het is een alternatieve benadering van de Latin-muziek die je tegenwoordig overal hoort.
Dit is je tweede album op het Calavarita-label, geproduceerd door Fellow, bekend van zijn werk met Major Lazer, Buraka Som Sistema en Branko. Hoe was het om met hem samen te werken? En zijn er andere acts/albums waar jullie veel naar luisterden tijdens de opnamen om inspiratie uit te halen?
Toen we aan dit album begonnen, kenden we elkaar nog niet persoonlijk, alleen elkaars eerdere werk. Het is altijd spannend om te zien of het klikt en of het goed uitpakt. We begonnen met uitgebreide gesprekken over wat we wilden bereiken. Hoe moest het klinken? Wat wilden we zeggen? En hoe moest het debuutalbum worden opgevolgd?
In plaats van inspiratie uit andere muziek te halen, luisterden we naar ons gevoel en lieten dat ons leiden. We gebruikten allerlei analoge instrumenten in de studio en gingen er als kinderen in een speeltuin mee aan de slag. We gaven onszelf de vrijheid om de muziek en het moment hun eigen weg te laten vinden, zonder vast te zitten aan een bepaald idee van hoe het moest klinken. Het resultaat is een album waar ik ontzettend trots op ben.
Bij de release van jullie LP zal het album ook op vinyl verkrijgbaar zijn, met bijzonder artwork van de Argentijnse artiest Santiago Pozzi. Kun je vertellen wat dit artwork voor jullie betekent en hoe het de thema's van jullie muziek weerspiegelt?
Ook daar zie je de contradictie tussen de twee werelden: Enerzijds zie je op de achtergrond de fabrieken, de schreeuw om rechtvaardigheid, de realiteit van vandaag in de wereld; anderzijds zie je de Copihue (Chileens Nationale bloem) en een kolibrie die daar leven en hoop uithaalt.
Vrijdag 17 mei staat MAURINO met support Muerdo in de OZ. Deze show is gratis voor jaarleden. Scoor nu je kaartje voor een avond vol zomerse voorpret!