THAT'S WHAT SHE* SAID: EEN TERUGBLIK

Op 8 maart vierden we International Women's Day met That's What She* Said, een multidisciplinaire viering waarin aandacht werd gevraagd voor gendergelijkheid voor vrouwen, femmes en non-binaire personen, en mensen in het algemeen. In zowel de EXPO, OZ, Upstairs en Cinema konden de bezoekers het evenement bijwonen. Hieronder een overzicht van de avond.

"It is critical that we continue to give a voice to the women of Iran. Keep portraying them. Keep looking at them."

Wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani

In het gezelschap van curator en kunstenares Tina Farifteh, opende Wethouder van Kunst & Cultuur Touria Meliani de nieuwe tentoonstelling 'QOQNOOS ققنوس' - YOU CAN’T BURN WOMEN MADE OF FIRE' in onze EXPO. Deze tentoonstelling is een ode aan de Iraanse vrouw, die nog steeds strijden voor hun vrijheid. Meliani: "It is critical that we continue to give a voice to the women of Iran. Keep portraying them. Keep looking at them. Jin Jîyan Azadî."

Na een inspirerende toespraak van Tina Farifteh volgden gesprekken met de deelnemende kunstenaars achter deze multimediale tentoonstelling. Nastaran Razawi Khorasani, Niloofar Azimian, Golshan, Elnaz Assar, Afsaneh Ghafarian Rabe’I en Tina Farifteh vertelden in gesprek met moderator Mina Etemad meer over wat deze kunst voor hen betekent en wat het hen gebracht heeft. Ook volgde een indrukwekkende dansperformance van Roshanak Morrowatian, temidden van de expositie.

"Toen ik een jonge tiener was, vroeg de politie wat ik aan had op de dag van mijn aanranding. Vroeg ik er niet zelf om?" Shira, vocalist van Ontaard, legt de vinger op de zere plek tijdens de RADAR-show van That's What She* Said. De klanken vanuit de Upstairs logen er niet om: om gendergelijkheid vraag je niet, daar schreeuw je om. Ook VULVA laat zich de mond niet snoeren. Gepantserd in trouwjurken, tegen de achtergrond van een projectie met verschillende beelden van belangrijke historische figuren uit de revolutie voor gendergelijkheid, zingen ze "We only fuck so you can come!"

 

INTERVIEW VULVA & ONTAARD: 'Neem jezelf serieus, een ander doet dat niet voor je.'

We spreken met Kim (hen/die), Nadya (zij/haar) en Shira (vocalist Ontaard, zij/die) in aanloop naar hun RADAR-show op That’s What She* Said. "Laatst hoorde ik iemand uit de industrie zeggen: ‘Als ik tieten had, zou ik ook daar en daar spelen.’ Het zijn uitspraken als deze die me motiveren om plek op te eisen." Lees hier het interview.

In de OZ geeft mediaplatform WOMXNHOOD het podium aan een door hen gecureerde line-up. Naast muzikale bijdragen van Eyelar, Ehsan & Khashayar, Shermin en Alireza Velayati, spraken hosts Mahi Khalesi en Shiwa Safari met actrice Nieloefaar, die afgelopen september voor de vrouwen van Iran haar haar af knipte: "Ik heb mijn haar afgeknipt als een teken van solidariteit, maar ik wil ook bewustzijn creëren voor vrouwenrechten in Iran. Al veertig jaar lang is de vrijheid van vrouwen beperkt en daar moet verandering in komen.”

Womxnhood , het platform om vrouwen uit de creative industrie in de spotlight te zetten is opgericht in Februari 2021 door Mahi Khalesi en Shiwa Safari. Door middel van de talkshow 'WOMXNHOOD STORIES'  willen ze jongeren inspireren, motiveren en taboes doorbreken.

Foto credits: Lotte Spek Photography, Reinout Bos en Maarten Nauw Photography

*Bij Melkweg doen we er ons best voor om iedereen zich welkom en veilig te laten voelen. De Melkweg ziet vrouw-zijn als begrip voor iedereen die zich identificeert als vrouw (ongeacht het geslacht waarmee men is geboren). Daarnaast zijn wij ons bewust van het bestaan van meer genderidentiteiten dan alleen man of vrouw en streven we binnen onze organisatie en richting onze bezoekers naar het gebruik van inclusieve taal. 

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.