TERUGBLIK: PRIDE & PREJUDICE

Foto door Otillie Maters

Afgelopen week kleurde Amsterdam in alle kleuren van de regenboog tijdens Amsterdam Queer & Pride, en ook Melkweg was natuurlijk van de partij met een informatief en verbindend programma. Van muziek, kunst, clubnachten, performances en talks tot de allermooiste queer films: er was weer een heleboel te beleven in en rond ons pand. 

We trapten meteen af met de knaller 'Pearl Dive' van Amber Vineyard: een unieke avond volledig in het teken van onbegrensde vrouwelijkheid - voor queers, door queers. Zowel professionele parelduikers als onervaren zwemmers waren welkom om zich onder te dompelen in een avond vol live performances, dj's, kunst en meer. En óf ze dat deden, check hieronder de foto's gemaakt door fotograaf Jonnah Bron. 

In onze Melkweg Expo was van zondag 11 juni tot en met vrijdag 4 augustus de expositie 'Like a River' van Daniel Jack Lyons te zien. De Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons heeft een achtergrond in de sociale en medische antropologie, en is vastberaden om de sociale en politieke rechten van ondervertegenwoordigde gemeenschappen te visualiseren. Met 'Like a River' schept hij een kwetsbaar en krachtig beeld van trans- en queergemeenschappen in het Amazonegebied. Hij onderzoekt begrippen als identiteit, transformatie en coming-of-age verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen in het hart van het Braziliaanse regenwoud.

Lees het ons gesprek met Daniël over zijn expositie hier.

"(...) de manier waarop de foto's speels over elkaar heen zijn geëxposeerd, waardoor er voortdurend een vloeiende beweging van beelden ontstaat, is knap gedaan."

Tonya Sudiono (NRC)

MILKY WAY QUEER PARTY

Een ander hoogtepunt dat we onmogelijk onbesproken kunnen laten was de eerste editie van onze 'Milky Way Queer Party': een avond speciaal voor (curious) queer jongeren tussen de dertien en zeventien, waar iedereen zichzelf kon en mocht zijn. Op de line-up stonden onder andere Amir en Kelly Pump, en iemand minder dan Alice Olsthoorn kwam een dj-set verzorgen. De avond werd aan elkaar gepraat door Tim den Besten, die niets dan lof had voor onze queer party. Jij ook bedankt, Tim, en natuurlijk alle andere artiesten en bezoekers! 

"Misschien wel een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan (...) met hele leuke artiesten en een fantastisch, lief en slim en gezellig publiek. Toen ik dertien was speelde ik nog met Lego, deze jongeren proberen de wereld te veranderen."

Tim den Besten

RADAR X PRIDE

Ook bij RADAR vierden we Pride. Op vrijdag 28 juli betraden Onkruid, Sono en PXRPLE JAZZ het podium in onze Upstairs. Onkruid, bekend om hun liveshows vol jeugdige energie, bouncy dansmoves en flamboyante outfits, bracht kunstcollectief Klokpack6ix met zich mee om het feestje van de grond te krijgen. En ondanks de doorgaans beklijvende melodieën en emotionele vocalen, zette Sono de energieke stempel voort met een enthousiaste, gedreven performance. Afsluiter en queer woman of colour PXRPLE JAZZ kwam, zag en vierde diversiteit met haar unieke, eclectische sound van oude soul en alternatieve R&B. Al met al een heerlijke avond in een regenboog gekleurde Upstairs!

QUEER FILM OP HET GROTE WITTE (SCHILDERS)DOEK IN HET VONDELPARK

Voor de period filmfanaten onder ons die de knipoog in ons 'Pride & Prejudice'-thema maar al te goed herkennen, hebben we gedurende Pride een uitgebreid filmprogramma gecureerd met screenings van o.a. 'Maurice' (1987) en 'The Favourite' (2018). In samenwerking met MUBI en Cinéart voltooide zich dit in een filmvertoning van 'La Portrait de jeune fille en feu' in het Openluchttheater in het Vondelpark!

'Portrait of a Lady on Fire', ook bekend onder de originele Franse titel 'Portrait de la jeune fille en feu', van Céline Sciamma is een ode aan de liefde die schilderachtig in beeld is gebracht - en een waar manifest voor de female gaze.

Verder was ons filmprogramma gespekt met de favoriete picks van acts uit ons Pride programma! Zo koos Joost van Bellen voor een filmvertoning van 'Female Trouble' (1974), koos Elmer 'But I'm A Cheerleader' (1999) en vertoonde Amber Vineyard 'The Holy Mountain' (1973).

THIS CLUB IS A QUEER, SAFE SPACE

Feesten in een safe space met gelijkgestemden, die gedachte stond centraal in ons Pride & Prejudice clubprogramma. Of je nou los ging op de line-up vol queer club-iconen van Joost van Bellen, je uitbundig stond te raven tijdens de Club Melkweg editie met LCY en DJ Mel G, of de kracht vierde van de BPOC LGBTQIA+ community bij het multidisciplinaire Getaway At Bario & Yaki of het vijfjarig jubileum van Pon di Pride, de community wist elkaar te vinden in het hart van het feest.

Niet alleen tijdens Queer en Pride Amsterdam bieden we Pride programma. Bij Melkweg kun je het hele jaar door terecht voor concerten, exposities, films en ander programma voor de LGBTQIA+ community. Houd dus onze agenda goed in de gaten!

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.